Anonymous Sudan har tidigare i veckan hotat med hackerattacker. Under söndagen hade bland annat Vattenfall, SOS Alarm och Kivra problem med sina sajter. Foto: Christine Olsson/TT

Efter hotet om hackerattack – flera sajter drabbade av problem

Uppdaterad
Publicerad

Nya hot om hackerattacker riktades under helgen mot svenska myndigheter och företag. Under söndagen har också ett flertal sajter påverkats, bland annat Vattenfall, Kivra och SOS Alarm.

– Vi är medvetna om det och vi försöker hjälpa de drabbade som är angripna just nu, sade Emelie Ruud, presskontakt på MSB, på förmiddagen.

Hackergruppen Anonymous Sudan har skrivit på sin Telegramkanal att de planerar att genomföra hackerattacker mot flera svenska webbplatser. Under söndagen har också ett flertal sajter legat nere eller haft problem, bland annat Kivra, Vattenfall och PTS, Post- och telestyrelsen.

– Jag har ingen information om att något annat än själva sajten ska vara påverkad. Vi har noterat att det finns uppgifter om att Anonymous Sudan tagit på sig attacken men mer vet jag inte, sa Vattenfalls presschef Markus Friberg till SVT på förmiddagen.

Problem hos flera

Kivras presstjänst uppger att deras hemsida ligger nere.

– Däremot fungerar tjänsten Kivra fortfarande. Vårt fokus ligger på att få den att fungera som vanligt så fort det bara går, säger Kivras presskontakt Henrik Höglin.

Ytterligare webbplatser har haft problem under morgonen. Bland annat SOS Alarm, som tidvis legat nere men nu uppges vara uppe igen.

– Vi håller på att ta reda på vad som hänt. Det finns inga indikationer på att några andra system skulle vara påverkade, säger kommunikationschefen Staffan Ekengren till DN.

Flera hemsidor är nu uppe igen efter de tidigare störningarna.

Anonymous Sudan

Anonymous Sudan säger sig protestera mot koranbränningen i Stockholm. På sin Telegramkanal skriver de följande:

”Vi ber om ursäkt till alla oskyldiga människor i Sverige, men på söndag blir det ett enormt avbrott i en massa saker. Vi hoppas att du har tålamod, men vi måste göra detta eftersom de har bränt Koranen.”

Cybersäkerhetsexperten Marcus Murray säger att det är sannolikt att Anonymous Sudan egentligen är den ryska hackergruppen Killnet.

– Vår teori är att ryska staten använder sig av Killnet eller andra kriminella grupperingar och låtsas vara Sudan som i sin tur angriper Sverige, säger han.

På Telegram skriver även gruppen att it-attackerna kommer fortsätta till tisdag. MSB säger att de är medvetna om att gruppen tagit på sig attackerna men vill inte kommentera det.

MSB uppger att de kommer att fortsätta att arbeta tillsammans med nationellt cybersäkerhetscenter under dagen.

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar säger i en skriftlig kommentar till TT att attackerna understryker vikten av att alla samhällsviktiga aktörer tar sitt cybersäkerhetsarbete på största allvar.

”I ett försämrat säkerhetspolitiskt läge kommer Sverige och andra länder vara mer utsatta.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måns Jonasson förklarar hur hackare kan utsätta webbplatser för överbelastningsattacker: ”Om väldigt många försöker komma in samtidigt så kommer ingen in” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.