Mikael Damberg (S) har haft samtal med facken om Samhall. Foto: TT

Efter kritiken mot Samhall: Ministern öppnar för nya ”skyddade verkstäder”

Publicerad

Riksdagsledamöter från både Socialdemokraterna och Liberalerna stämmer in i kritiken mot hur statliga Samhall utvecklas. Och näringsminister Mikael Damberg (S) öppnar nu för att skapa nya ”skyddade verkstäder” för personer som inte får plats i det nya Samhall.

Statliga Samhall är med sina 23.000 anställda ett av Sveriges största företag. Bolagets huvuduppgift är att ge utvecklande jobb till personer med funktionsnedsättning.

Men Samhall har förändrats. Bolagets egna ”skyddade verkstäder” har ersatts av till exempel städjobb ute på gator och torg. Kraven på de anställda har därmed också höjts, enligt en kartläggning från Statskontoret.

Tuffare klimat

Utvecklingen har enligt flera bedömare gjort det svårare för personer med svåra funktionsnedsättningar. I slutet av förra året gjorde tidningen Dagens Arbete en gransking med en rad vittnesmål, och efter att SVT berättat om fallet ”Anders” som just nu utreds av Diskrimineringsombudsmannen, har flera personer hört av sig och bekräftat bilden.

  • ”Fallet Anders är inget nytt. Många med funktionsnedsättning far illa. Många placeras på platser de faktiskt inte klarar av” skriver en anställd.
  • ”Vi är en grupp som har fått nya uppdrag. Alla med sina olika sjukdomar. De kör oss med piska...mycket stress. De tystnar oss om vi säger emot” skriver en annan.
  • ”Jag försökte påpeka grova övertramp för chefer men det gjorde mig bara till en bråkmakare och jag fick utstå behandling som trotsar allt  jag tidigare upplevt” uppger en tredje.

– Det jag hör när jag träffar medarbetare det är att det är ett uppskruvat tempo, säger riksdagsledamoten Bengt Eliasson (L), som får medhåll från Eva-Lena Jansson (S):

– Det är naturligtvis en negativ utveckling om den ska fortsätta, därför att Samhall är ett av Sveriges viktigaste företag.

Personal utan funktionsnedsättning

Eva-Lena Jansson är kritisk till att Samhall i dag har så många krävande uppdrag att man till och med tar in personal som saknar funktionsnedsättning.

– Jag tror att ledningen är alldeles för fokuserad på affärsuppgiften.

Samhall bekräftar att man tar in anställda utan funktionsnedsättning, men uppger att det bara sker när ett uppdrag kräver specialkompetens.

”Utan dessa anställningar hade vi inte kunnat åta oss uppdrag som idag skapar arbeten för hundratals medarbetare” skriver Samhalls kommunikationschef Albin Falkmer.

Enligt Samhall får bolaget inte heller någon statlig ersättning för dessa anställningar, som i dag uppges vara 44 till antalet.

Överens med facket

Samhalls ledning tillbakavisade i fjol bilden av ett tuffare företag, men efter att kritiska fackliga företrädare uppvaktat vd:n Monica Lingegård har man nu kommit överens om en handlingsplan för att komma tillrätta med problemen.

Detta välkomnas av Lingegårds chef, näringsminister Mikael Damberg (S), som själv också träffat fackets företrädare.

– Det viktigaste är att vi kommer till en situation där bolaget och facken jobbar bra ihop, säger han.

”Nya verktyg”

Han öppnar nu också för att skapa nya insatser för de personer med funktionsnedsättning som inte får plats i det nya Samhall.

– Jag har hört från flera håll att det kanske inte finns tillräckligt många verktyg i verktygslådan för att alla ska få plats på arbetsmarknaden. Då är det en viktig diskussion.

– Man måste titta på om man skulle behöva slutna verkstäder igen. Vi måste ha en arbetsmarknad som ger alla människor en chans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.