Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Tre döda på tolv timmar – dödligaste månaden hittills

Uppdaterad
Publicerad

På mindre än tolv timmar dog tre personer i våldsdåd i Uppsala och Stockholm. Ett mörkt dygn – och en mörk månad. Elva personer har dödats i skjutningar under september. Det innebär att det här är den dödligaste månaden, när det kommer till skjutvapenvåld, sedan polisen började räkna.

Två män dog efter att på olika håll blivit skjutna under onsdagskvällen och natten. Den första skjutningen ägde rum vid Mälarhöjdens idrottsplats i södra Stockholm. Där dog en man i 18-årsåldern. Enligt uppgifter till SVT Nyheter är dådet kopplat till Foxtrot-nätverket.

Senare under natten blev ännu en man ihjälskjuten i Jordbro söder om Stockholm. Och tidigt på torsdagsmorgonen dog en kvinna i 25-årsåldern efter en explosion i Fullerö utanför Uppsala. På en av adresserna i det explosionsdrabbade bostadsområdet är en person skriven som har kopplingar till Foxtrot-nätverket.

Det blev en dödlig natt och de två dödsskjutningarna innebär dessutom att september 2023 är den dödligaste månaden i Sverige på åtminstone sju år. Elva personer har skjutits till döds och det är den högsta siffran sedan 2016 då polisen började föra statistik över antalet döda i skjutningar.

Polisen: Vi gör allt vi kan

Magnus Jansson Klarin är presstalesperson på polisregion Mitt, som bland annat ansvarar för Uppsala. Han säger att polisen jobbar febrilt för att utreda och förhindra nya våldsdåd.

– Det är ingen rolig morgon att vakna upp till. Från polisens sida gäller det att fortsätta och göra allt vi kan för att förhindra sådana här händelser med väldigt katastrofala följder.

Många av våldsdåden uppges vara riktade mot anhöriga i kriminella nätverk. Det är omöjligt att hålla koll på alla, säger Magnus Jansson Klarin.

– Det är väldigt många anhöriga. Vi vet att vissa personer lämnat och satt sig i säkerhet på nya adresser. I Uppsala har vi upprättat en särskild händelse där vi har möjlighet att flytta på resurser, men det är ett mycket ansträngt läge, säger han.

SVT Nyheter sände tidigare direkt med anledning av våldsdåden, se hela sändningen här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.