Vänster: Infrastrukturminister Thomas Eneroth (S) är kallad till trafikutskottet med anledning av tågkaoset. Höger: Räddningstjänsten fick bistå när ett stillastående Öresundståg skulle evakueras på torsdagen. Foto: TT

Efter tågkaoset: Eneroth (S) kallas till trafikutskottet

Publicerad

Regeringens infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har på Alliansens begäran kallats till riksdagens trafikutskott med anledning av de senaste dagarnas omfattande järnvägsproblem.
– Vi är väldigt bekymrade över det kaos vi sett, säger Jessica Rosencrantz (M), trafikpolitisk talesperson.

De senaste dagarna – i samband med en tidig värmebölja – har tågtrafiken drabbats av problem på flera håll i landet.

Under onsdagseftermiddagen orsakade en nedriven kontaktledning, och en påföljande gräsbrand, i Upplands Väsby ett sex timmar långt stopp i tågtrafiken norr om Stockholm.

Resenärer vittnade om kaos, upprördhet och bristfällig eller helt frånvarande information. Många fastnade på stillastående tåg – ett Arlanda Express-tåg blev stående i värmen i timmar utan vatten eller fungerande toaletter, varpå folk började evakuera på eget bevåg.

På torsdagen fastnade ett tåg mellan Hyllie och Öresundsbron i Skåne. Även här – liksom på Arlanda Express-tåget – vittnades om hög värme och resenärer som fick panik och valde att utrymma tåget på egen hand.

”En orimlig situation”

Med anledning av tågstrulet har nu riksdagens trafikutskott, på Alliansens begäran, kallat infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till sammanträde den 29 maj. Initiativtagare är Moderaternas trafikpolitiska talesperson Jessica Rosencrantz.

– Vi är väldigt bekymrade över det kaos vi ser på svensk järnväg och har sett den gångna veckan. Allvarliga förseningar, stillastående tåg där människor sitter fast i timmar utan information, vatten eller toaletter. Det är en orimlig situation, säger Rosencrantz till SVT Nyheter.

Vill höra åtgärdsplanen

Vad hoppas ni få ut av sammanträdet i trafikutskottet?

– Då det som sker är så pass allvarligt vill vi höra från ministern vilken analys man gör, vilka platser i järnvägssystemet som är särskilt drabbade och vad regeringen har för åtgärdsplan, säger Jessica Rosencrantz.

– När det utförs underhållsarbete – vilket behövs – måste regeringen kunna planera en fungerande tågtrafik. Man kan inte släppa iväg tåg som riskerar att bli stillastående i timmar. Man måste säkerställa att resenärer får information, både innan och under resan. Att låta folk sitta fast i timmar i sommarvärmen är otänkbart, fortsätter hon.

”Väldigt irriterad”

Tomas Eneroth uttryckte under torsdagen irritation inför problemen i tågsystemet.

– Jag är väldigt irriterad. Vi kan inte ha en ordning där pendlare inte kommer till jobbet eller till släktingar och vänner, sade Tomas Eneroth till SVT Nyheter.

Eneroth uppger att regeringen kommer att satsa mer på järnvägarna för att åtgärda problemen.

– På många ställen i landet kommer man märka att det pågår omfattande tågarbeten, just för att tågen ska gå i tid framöver. Jag är trött på att höra om signalfel och växelfel. Det här måste bli bättre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer