Efter Trojan Shield: Så förändras maktbalansen mellan polisen och de kriminella

Uppdaterad
Publicerad

Efter måndagens stora tillslag med hundratals gripanden i Sverige väntar nu ett forsatt gediget arbete för polisen.

– Vi har jobbat hårt och dragit på de svenska verktygen vi har haft, säger Jale Poljarevius, tillförordnad chef för underrättelsetjänsten i Region Mitt.

800 misstänkta personer har gripits världen över, varav 155 personer har koppling till svensk brottslighet.

– Det är ett stycke svensk polishistoria, säger Jale Poljarevius.

Operation ”Trojan Shield”

Men nu väntar ett hårt efterarbete.

– Vi måste vara väldigt ödmjuka och försiktiga hur vi ska gå vidare, för det är långt ifrån färdigt, säger Jale Poljarevius.

Fram tills dess att tillslaget gjordes har de kriminella kunnat jobbat ganska ostört med sin verksamhet, enligt polisen.

– De kriminella har varit hyfsad ifred under en ganska lång tid, säger Jale Poljarevius.

Se mer i klippet hur det har tillslaget har påverkat maktbalansen mellan polisen och de kriminella.

Resultatet hittills av den internationella insatsen

800 misstänkta har gripits och fler än 700 husrannsakningar har gjorts. 155 personer har koppling till svensk brottslighet.

Över 8 ton kokain, över 22 ton cannabis och cannabisharts, över 2 ton amfetamin och metamfetamin, 6 ton ämnen som används för att framställa syntetiska droger samt cirka 250 skjutvapen har beslagtagits.

Dessutom har 55 lyxfordon och över motsvarande 48 miljoner amerikanska dollar i olika internationella valutor och kryptovalutor beslagtagits.

Förutom i Sverige deltog Australien, Danmark, Estland, Finland, Kanada, Litauen, Nederländerna, Norge, Nya Zeeland, Skottland, Storbritannien, Tyskland, Ungern, USA och Österrike i operationen.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Operation ”Trojan Shield”

Mer i ämnet