Foto: TT

Ekeroth: ”Överväger att anmäla åklagaren”

Uppdaterad
Publicerad

I en exklusiv intervju med publikationen Samhällsnytt uttalar sig den sverigedemokratiske riksdagsledamoten Kent Ekeroth om den friande dom som kungjordes under fredagen.

– Hovrättens friande dom visar inte bara att jag är oskyldig utan även det egentliga offret, säger Ekeroth.

Under fredagen meddelades att hovrätten friar Kent Ekeroth från misstanken om ringa misshandel, efter att han i juni dömts till dagsböter av Stockholms tingsrätt.

Upprinnelsen är ett krogbråk som ägde rum på Stureplan i Stockholm den 24 november i fjol. Hovrätten anser, i motsats till tingsrätten, att åklagaren inte har motbevisat Kent Ekeroths invändning om nödvärn.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

För Samhällsnytt – en publikation driven av bland andra Mats Dagerlind, tidigare chefredaktör för numera nedlagda Avpixlat – klargör Ekeroth att han överväger att anmäla tingsrättens åklagare Lena Kastlund för obefogat åtal.

– Jag blev frikänd på exakt de grunder som min advokat skrev i sitt skriftliga utlåtande till åklagaren innan hon valde att väcka åtal. Ändå gjorde hon det. Jag överväger att anmäla henne för obefogat åtal samt ordningsvakten (ett vittne i målet, reds. anm.) för mened.

Lämnar justitieutskottet

Ekeroth delar inte partiledningens uppfattning om att han bör lämna partiets justitieutskott, men säger sig ändå vara villig att följa deras uppmaning. Han meddelar också att han har för avsikt att kandidera till riksdagen nästa år.

– Domen visar alltså att jag är oskyldig och även att det faktiskt var jag som blev utsatt. Deras motivering är att jag ”varit i liknande situationer tidigare” – men vad de verkar ha missat är att det är jag som blivit attackerad varje gång. Att de håller mig ansvarig för andras attacker är besynnerligt, säger han, och fortsätter:

– Men om Jimmie nu känner så starkt att jag inte borde sitta i justitieutskottet så kommer jag lämna den platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misshandelsåtal mot Kent Ekeroth

Mer i ämnet