Emy Maru och Betlehem Isaak möts för första gången

Publicerad

Den ena har inte hört sin pappas röst på 13 år. Den andras pappa släpptes nyss fri. Båda döttrarna har på liknande vis kämpat för sina fängslade fäders frihet. Nu möts Betlehem Isaak och Emy Maru för första gången i Agenda.

Svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak fängslades 2001 i Eritrea där han arbetade för en regimkritisk tidning. Fikru Maru, den svensk-etiopiske hjärtläkaren fängslades när han besökte det sjukhus som han varit med och startat i Addis Abeba, Etiopien.

Båda männens döttrar har fört en outtröttlig kamp för att få se sina pappor fria. Fikru Maru släpptes fri i förra veckan, men Dawit Isaak är fortfarande frihetsberövad.

Agenda

”Som att gå på moln”

Emy Maru berättar att den första veckan med pappa hemma i Sverige har varit som att gå på moln.

– Det har varit svårt att vänja mig vid att när jag åkt hemifrån så är pappa där när jag kommer tillbaks. Det är obekant men det känns väldigt bra, säger Maru.

Även om Betlehem Isaak ser positivt på Fikru Marus frigivning, så har hon svårt att se hur det ska hjälpa hennes pappas fall.

– Jag tror inte att det har någon mening i min pappas fall. Det handlar om två olika länder och två helt olika politiska lägen. Men jag är alltid hoppfull, säger hon.

13 år av tystnad

Betlehem Isaak har inte hört ett ord från sin pappa på över tio år, något som Emy Maru har svårt att föreställa sig.

– Det är helt olika fall, men det är klart att ett sätt för mig att hantera situationen är att jag kunnat föra kampen med pappa, även om han varit på andra sidan stängslet. Din kamp och din styrka är helt otrolig, säger Maru och riktar sig till Isaak.

Tror på dialog

I båda döttrarnas fall har röster hörts för att den svenska regeringen borde kunna göra mycket mer, vara tuffare mot Eritrea och Etiopien. Men att kritisera tror inte Betlehem Isaak på.

– Jag förespråkar att man ska föra en dialog om Eritrea med eritrianer, det är genom dialog som man växer. Man har redan kritiserat Eritrea i allting och det har inte hjälpt i min pappas fall eller överhuvutaget.

Fängslandet av Fikru Maru och Dawit Isaak

Dawit Isaak fängslades 2001 i Eritrea. Fyra år senare fick Isaak permission för ett läkarbesök, vilket är den senaste gången som hans dotter Betlehem Isaak hörde hans röst. Dawit Isaak har suttit frihetsberövad utan rättegång i snart 17 år.

Fikru Maru fängslades när han besökte det sjukhus som han startat i Addis Abeba, Etiopien. Han anklagades för mutbrott och terroristbrott och satt frihetsberövad i fem år. Under tiden blev han svårt sjuk och fick lungkollaps. Efter fem år som frihetsberövad kunde Maru den 18 maj i år tillslut återvända hem till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet