Foto: TT

En av tre: Decemberöverenskommelsen är odemokratisk

Uppdaterad
Publicerad

En ny opinionsmätning visar att en av tre personer tycker att överenskommelsen mellan regeringen och Alliansen var odemokratisk. Samtidigt tycker nästan varannan tvärtom, att det var demokratiskt.

I lördags offentliggjorde Alliansen och regeringen sin överenskommelse som innebär att den partikonstellation som är minst låter den större partikonstellationen få igenom sin budget i en omröstning i riksdagen.

Den kanske tydligaste effekten av överenskommelsen på kort sikt är att det aviserade nyvalet 22 mars inte blir av.

Decemberöverenskommelsen

Överenskommelsen har fått både ris och ros. I en opinionsmätning Sifo har gjort för SVT svarar 34 procent att det var en odemokratisk överenskommelse medan 47 procent tycker att den är demokratisk.

Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, menar att det kan vara positivt för Sverigedemokratarna.

– Om det är så pass många som tycker att det är odemokratiskt hamnar de kanske i en position som de själva skulle vilja göra.

”Vi sköter de demokratiska spelreglerna”

De som tycker att det är odemokratiskt har fått stöd av bland andra EU-parlamentarikern Peter Eriksson (MP), tidigare språkrör för partiet.

– Här finns ett stort demokratiskt problem. Man kringgår i själva verket de vanliga demokratiska spelreglerna där majoriteten i riksdagen och de valda församlingarna skall styra, sa han till SVT Nyheter i går.

Även på högersidan, framförallt hos Moderaterna, har det hörts kritik, bland annat från tidigare partiledaren Ulf Adelsohn och EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark som båda har varit öppet kritiska.

Men den tillträdande moderata partisekreteraren Tomas Tobé slår ifrån sig kritiken.

– Vi sköter de demokratiska spelreglerna genom att vi också skall ha en aktiv och fungerande opposition.

56 procent tycker det var rätt

De som svarade på opinionsmätningen har också fått svara på om de tycker det var ”rätt eller fel av regeringen och alliansen att ingå uppgörelsen om hur de skall agera i budgetomröstningar”.

Där svarade 56 procent att de tycker det var rätt medan hälften så många, 28 procent, tycker att det är fel.

– Det är ett klart stöd för uppgörelsen men det finns också en betydande minoritet som är emot, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

Fakta: Undersökningen

Var det rätt eller fel av alliansen och regeringen att ingå uppgörelsen om hur de skall agera i budgetomröstningar?

Rätt: 56 procent

Fel: 28 procent

Tveksam/vet ej: 16 procent

Tycker du att överenskommelsen mellan regeringen och oppositionen är demokratisk eller odemokratisk?

Demokratisk: 47 procent

Odemokratisk: 34 procent

Tveksam/vet ej: 19 procent

Antal intervjuer: 1.249

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet