Enorm knarkhärva: Hundratals miljoner har omsatts på darknet

Uppdaterad
Publicerad

En av de största knarkhärvorna någonsin i Sverige är på väg att nystas upp. Det rör sig om hundratals miljoner kronor som bytt ägare på den ökända drogsajten Flugsvamp 2.0. Nu väntas åtal mot huvudmannen – en man från Lund som är administratör för sajten.

Den enorma utredningen, som beskrivs som en av Sveriges största i sitt slag, har pågått i över två års tid. Nu på onsdag väntas administratören av sajten åtalas för synnerligen grovt narkotikabrott och penningtvätt, uppger åklagarmyndigheten för SVT:s Veckans brott. Men redan nu kan Veckans brott avslöja detaljer ur utredningen.

– Brottsligheten har begåtts genom att man har upplåtit en marknadsplats på Darknet, som är en dold del av internet. Det har varit som ett Tradera för droger helt enkelt, där köpare och säljare har kunnat registrera sig anonymt, säger Annika Wennerström, kammaråklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet.

Veckans brott

Stort internationellt samarbete

Drogerna har funnits i Sverige och skickats med posten. Därmed har man kunnat undvika att åka fast i tullen.

Efter ett stort internationellt samarbete med beslagtagna servrar i bland annat Tyskland och Kanada kunde polisen i oktober 2018 gripa en då 26-årig man från Lund som misstänks ligga bakom Flugsvamp 2.0. Gripandet föregicks av både telefonavlyssning och spaning mot mannen.

Det var spårning av kryptovaluta som använts för att betala för drogerna, som gjorde att man från första början kom mannen på spåren. Utredarna har begärt rättslig hjälp från 25 olika länder världen över och från företag som hjälpt till att spåra kryptovalutan.

Hundratals miljoner kronor i omsättning

Utöver det internationella samarbetet är det som gör just denna knarkhärva så unik det stora antalet transaktioner som gjorts, enligt Wennerström.

– Det rör sig om över hundratusentals överlåtelser. Marknadsplatsen har omsatt flera hundratals miljoner kronor. Jag känner inte till någon tidigare dom eller åtal i den storleken. Den här utredningen är gigantisk.

Ytterligare fyra personer i mannens bekantskapskrets kommer att åtalas för penningtvätt, efter att ha bistått honom i att kunna tillgodogöra sig pengarna som sajten genererat.

Nätet gör det lätt att fastna i missbruk

Nu ska den digitala bevisningen göras förståelig för domstolen. Brottet bedöms som synnerligen grovt och straffet för synnerligen grovt narkotikabrott, som kom till som brottsrubricering 2016, ger som lägst fängelse i sex år och högst tio år.

Enligt Annika Wennerström är det väldigt vanligt att köpa droger på nätet.

– Har man kunskap att hantera Darknet och kryptovaluta är det lätt att klicka hem. Det vet alla som nätshoppar. Vem som helst som är minsta nyfiken kan komma över substanser som kan vara svåra att få tag på i gatuhandeln. Det gör att man kan fastna i ett missbruk som man kanske inte annars skulle ha fastnat i.

Se hela inslaget här

Fakta: Flugsvamp 2.0

  • Flugsvamp 2.0 var en marknadsplats för illegala droger på Darknet som lanserades i april 2015 och släcktes av polisen september 2018, då administratören för sajten häktades.
  • Sajten låg på Darknet, en krypterad del av internet som görs tillgänglig via anonymiseringstjänsten Tor. Där har säljare och köpare kunnat registrera sig anonymt och göra affärer med kryptovalutan Bitcoin.
  • När Flugsvamp 2.0 släcktes fanns, enligt Helsingsborgs Dagblad som tagit del av en underrättelserapport från polisen, 550 registrerade säljarkonton, varav 140 var aktiva. Enligt polisen ska sajten då ha innehaft cirka 90 procent av den svenska drogmarknaden på Darknet.
  • Sajten är en efterföljare till orginalsajten Flugsvamp som släcktes i det internationella polistillslaget Operation Onymous i november 2014.
  • En ny sajt, Flugsvamp 3.0 startades kort efter att Flugsvamp 2.0 släcktes. En utredning kring den nya sajten pågår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Veckans brott

Mer i ämnet