Elever och lärare i klassrum, årskurs 1. Genrebild. Foto: TT

Etableringsstopp för religiösa friskolor snabbutreds igen

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om etableringsstopp för religiösa friskolor kommer att snabbutredas som en konsekvens av januariöverenskommelsen, det skriver Sveriges Radios Ekot.

Enligt Ekot handlar det om friskolor med konfessionell inriktning där religiösa inslag får ingå – inte i undervisningen, men i kringaktiviteter. Aktiviteter som enligt skollagen ska vara frivilliga för eleverna.

– Vi skärper utredningens uppdrag till att lämna ett förslag om hur man införa etableringsstopp för skolor med konfessionella inslag, säger Roger Haddad, Liberalernas skolpolitiske talesperson.

Liberalerna: Ska inte bli fler

I dag finns nära 70 skolor i Sverige som har konfessionella inslag och Liberalerna vill inte att de ska bli fler, tillägger Hadadd.

– Vi vill ändra lagen så att Skolinspektionen ska kunna säga nej, säger Roger Haddad. Han menar att Liberalerna hade velat gå ett steg längre med ett förbud mot att befintliga religiösa friskolor etablerar sig på nya orter eller inför fler stadier.

Strider mot konventioner

Enligt Europakonventionen måste Sverige tillåta skolor med konfessionell inriktning men ett etableringsstopp strider mot det, menar Ulla Hamilton, vd för friskolornas riksförbund.

– Den här frågan har utretts flera gånger och man har funnit att den inte är förenlig med de konventioner Sverige har anslutit sig till, säger Hamilton.

Frågan ska nu snabbutredas och i december månad väntas ett förslag presenteras om hur det hela ska gå till, skriver Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.