Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ettåriga Elliott Schill låg inne på sjukhus i fyra dagar. Foto: Marco Nilson/SVT

Ettårige Elliot drabbades av A-streptokocker

Uppdaterad
Publicerad

I augusti i år drabbades ettårige Elliot Schill av en infektion orsakad av A-streptokocker, men han skickades hem när familjen sökte vård.

– Min största oro var att jag skulle förlora honom, säger mamman Josefine Schill.

När ettårige Elliot Schill från Nyköping började få ansträngd andning misstänkte mamma Josefine Schill snabbt att det rörde sig om A-streptokocker.

– Jag sökte vård på en gång. Han var riktigt dålig.

Hon säger att de efter en koll av hans infektionsvärde blev hemskickade. Flera gånger uppsökte familjen vård för sonen, men Josefine Schill upplevde att de inte togs på allvar.

Litar mer på magkänslan

I ett mejl till SVT Nyheter svarar Region Sörmlands chef för patientsäkerhet på kritiken. Hon beklagar Josefine Schills upplevelse av vården, och uppmuntrar henne att ta kontakt så att de kan få veta mer om vad de kan behöva förbättra.

Först femte gången de uppsökte vård lades Elliot in på sjukhus. Infektionen hade inte blivit invasiv, men han behövde vara inlagd i fyra dagar och fick antibiotika intravenöst.

Elliott har nu till största del återhämtat sig från infektionen, men Josefine Schill upplever att sonen fortfarande är mer trött än innan infektionen.

– Vi har bra vård, men däremot skulle jag inte säga att jag litar på den mer än på min egen magkänsla.

Hör mamman berätta om sonens sjukdomstid i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.