EU högst på agendan under SD-dagarna

Publicerad

Sveriges utträde ur EU och eventuella samarbeten med andra EU-partier är heta frågor under SD:s landsdagar i Västerås.

SVT:s reporter Love Benigh befinner sig på plats i Västerås där Sverigedemokraterna bland annat  diskuterar Sveriges medlemskap i EU och eventuella samarbetspartners.

”Reducera förhållandet till EU”

Många partimedlemmar vill att SD slår fast att partiet ska arbeta för ett utträde. Men Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson säger till SVT:s reporter att man måste ha alternativen klara för sig innan man tar ett sådant beslut.

– Det korta svaret när det gäller utträdesfrågan är att vi vill lämna EU så som det ser ut i dag. Det är inget Sverige ska vara delaktigt i eftersom att utvecklingen går i fel riktning där mer makt flyttas från Sverige till Bryssel. Men man måste se vad det innebär att lämna EU och kunna förklara det. Det vi säger i den här valplattformen är att vi vill reducera Sveriges förhållande till övriga EU-länder till ett slags frihandelsavtal, som är viktigt för Sverige som är ett exportberoende land, säger han.

Högerpopulistiskt samarbete inte uteslutet

Inför SD:s landsdagar finns det motionärer som vill att partistyrelsen ska vara tydliga med vilka partier man tänkt sig att samarbeta med i EU. Enligt Jimmie Åkesson är det för tidigt att säga.

– Vi gör just nu ett arbete där vi åker runt i Europa och träffar så många som möjligt för att reda ut om de är intressanta eller inte inför ett eventuellt samarbete. Men problemet är också att vi inte vet vilka partigrupper som kommer att finnas efter valet, och vi är också ett nytt parti i parlamentet när vi nu förhoppningsvis kommer in där, säger SD-ledaren.

Skulle ni kunna samarbeta med Gyllene gryning eller Jobbik?

– Nej, det är helt uteslutet.

Andra alternativ är Vlaams Belang och FPÖ i Österrike?

– Det är exempel på några partier vi träffar för att bilda oss en tydligare uppfattning om, men för min del är det alldeles för tidigt att säga om det är intressant eller inte, men det är ändå så pass intressant att vi vill träffa dem, säger Jimmie Åkesson.

Under året har ni uteslutit 26 medlemmar ur partiet, vilket är betydligt fler än andra riksdagspartier, varför?

– Det kanske är så att fler riksdagspartier borde utesluta fler, jag vet inte. Men vi är ett nytt parti vi befinner oss fortfarande i en uppbyggnads- och tillväxtfas där det tillkommit tusentals medlemmar i vårt parti sedan förra valet, och det är klart att i ett parti i framgång då kan komma in människor som har en helt annan agenda och andra intressen än partiets majoritet och då inte bör vara medlemmar. Då måste man agera, säger Jimmie Åkesson.

Men han tror inte att det finns något utbrett bristande förtroende för partistyrelsens sätt att hantera de uteslutningarna man gjort.

Se hela intervjun högst upp i artikeln.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-landsdagar

Mer i ämnet