Experten: Det är mystiskt

Uppdaterad
Publicerad

Det är för tidigt att yttra sig om någon exakt orsak, men något väldigt dramatiskt orsakade flygkraschen i Jokkmokksfjällen natten mot fredagen. Det säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert.

– Det finns flera möjliga teorier till kraschen. Nedisning som påverkat instrument som behövs för att läsa planets höjd och hastighet är en möjlig teori, säger Jan Ohlsson.

Att en brand ombord orsakat olyckan tvivlar han dock på.  

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

– Då hade olycksförloppet sett lite annorlunda ut och nedstigningen hade varit något mer försiktig.

Och eftersom det kom en nödsignal innan kraschen tyder det enligt Jan Ohlsson på att piloterna varit medvetna om att något varit fel.

– Annars är det ju tänkbart att man i mörker flyger planet rakt ner i terrängen om instrumenten visar fel. Men då skulle man inte få det här förloppet. Så mystiskt är det, säger Jan Ohlsson.

Ovanligt förlopp

Han menar också att den krater på cirka 30 meter i diameter som syns på nedslagsplatsen tyder på att planet kommit ner i ett stycke och alltså inte tappat några vingar eller motorer.

– Det tyder på att man flugit ner i backen. Samtidigt som man insett att något är fel eftersom man hunnit skicka nödanrop.

Jan Ohlsson menar också att olycksförloppet är ovanligt, men samtidigt passar in på en ny typ av flygolyckor.

– Traditionellt är människor rädda att flyga vid landning och start, men ser man på förra årets statistik så hände faktiskt ingen olycka vid landning eller start.

Av 16 dödsolyckor världen över inträffade 11 på maximal höjd enligt Jan Ohlsson.

Svårt hitta svarta lådor

Det våldsamma förloppet vid nattens olycka kan också försvåra sökandet efter de två svarta lådorna.

– Man har ännu inte hört signaler vilket kan tyda på att de kan vara väldigt svårt skadade. Och utan lådorna blir det väldigt svårt att ta reda på orsaken till kraschen med tanke på att allt är i småbitar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Jokkmokksfjällen

Mer i ämnet