Hör Dan Loyd om hur kriminella kan få tag på sprängmedel – och vad som gjorts för att förhindra det. Foto: TT

Experten om sprängningarna: Krävs lägre kunskaper än att skjuta

Uppdaterad
Publicerad

Att kriminella använder sig av sprängmedel för att hota, skada och varna har blivit allt vanligare de senaste åren. Bara i år har över 60 detonationer rapporterats i Sverige, enligt polisen.

– Det krävs lägre kunskaper för att genomföra en sprängning än att skjuta någon, säger experten Dan Loyd, professor vid Linköpings universitet.

Den kraftiga explosionen i centrala Göteborg utreds som allmänfarlig ödeläggelse. Exakt vad som har orsakat explosionen är oklart men polisen tror inte att den berodde på ”naturliga orsaker”.

Bara i år har polisen utrett en lång rad liknande händelser. Vid sprängningar som kriminella ligger bakom är det ofta så kallade civila sprängämnen som används. Det är sprängämnen avsedda för användning på till exempel byggarbetsplatser och i gruvindustrin, men som enligt experten Dan Loyd är alltför lätta att komma över för kriminella, till exempel genom stölder.

Explosion i Annedal i Göteborg

Han pekar också på att det är lättare för kriminella att komma undan efter än sprängning än efter en skjutning.

– Laddningen och sprängkapseln väger ofta inte mer än några kilo, så du transportera den i en väska och ställa den på plats. Du kan sedan utlösa den när du själv är på säkert avstånd. Det är dessutom svårare att spåra vad som har hänt vid en explosion än vid en skjutning, det finns ju inte mycket kvar att undersöka av laddningen efteråt, säger Dan Loyd, som är professor emeritus i energiteknik vid Linköpings universitet.

Här är några av de senaste månadernas sprängningar i Sverige:

6 maj, Malmö

Tre kraftiga explosioner skedde i Malmö på mindre än en timme under natten till den 6 maj. Polisen tror att explosionerna kan ha ett samband.

– Det är förhållandevis kraftiga laddningar som har exploderat, sade Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

2 september, Värnamo

Mitt i natten hördes en hög smäll i Värnamo efter en detonation vid ett garage. En man avled senare på sjukhus efter explosionen. Det var en sprängladdning som exploderade och enligt polisen rör det sig om en uppgörelse i en gängkonflikt.

20 september, Sollentuna

En kvinna skadades lindrigt och ytterligare två personer fördes till sjukhus med chockskador, efter att en handgranat exploderade i en lägenhet i Rotebro i Sollentuna. Den drabbade familjen ska inte ha varit måltavlan.

Hör Dan Loyd om varför kriminellas användning av sprängmedel har ökat i videon ovan

Rapporterade sprängningar

Antalet sprängningar i Sverige låg på en hög nivå under 2020, om än inte lika hög som 2019.

Totalt 105 detonationer, 87 förberedelser samt 13 försök till allmänfarlig ödeläggelse rapporterades under 2020, enligt polisens statistik. Flest har inträffat inom polisregion Syd tätt följt av Stockholm.

I år har fram till den 15 september 60 detonationer, 49 förberedelser och 7 försök till allmänfarlig ödeläggelse rapporterats, enligt polisens senaste statistik.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet