Experten: ”S skulle inte riskera att dödförklara Natoansökan”

Uppdaterad
Publicerad

Uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Amineh Kakabaveh kommer inte att påverka Sveriges Natoansökan negativt, anser Aras Lindh, Turkietexpert och analytiker på Utrikespolitiska Institutet.

– Regeringen är mitt uppe i förhandlingarna med Turkiet. Jag tror inte att S skulle agera på ett sätt som riskerar att dödförklara Natoansökan, säger han.

Turkietkännaren Paul Levin tror tvärtom att regeringens överenskommelse med den politiska vilden gör en diplomatisk kompromiss med Turkiet svårare att nå.

Morgan Johansson får sitta kvar som justitieminister, samtidigt som Amineh Kakabaveh fick som hon ville – S bekräftade redan innan dagens omröstning om misstroendeförklaringen mot ministern att de håller fast vid uppgörelsen de slöt med henne i höstas. 

Frågan är om S-besked till Kakabaveh riskerar att skada Sveriges Natoansökan? Svaret är nej, anser Aras Lindh, Turkiet-kännare och analytiker på Utrikespolitiska Institutet.

Val 2022

– Regeringen är mitt uppe i förhandlingarna med Turkiet. Jag tror inte att S skulle agera på ett sätt som riskerar att dödförklara Natoansökan, säger han.

”Signal till hemopinion”

Han ser S agerande snarare som en markering gentemot Turkiet.

– Socialdemokraternas bekräftelse ska snarare ses som en signal till en svensk hemopinion att man inte ger vika för krav från Turkiet hur som helst, säger han till SVT.

Samtidigt ska man komma ihåg att det inte är långt kvar till nästa val, vilket gör att avtalet med Kakabaveh i princip tappar i betydelse efter valet, menar han. 

Kan dra ut på tiden

Per Ekman, doktorand i statsvetenskap, håller delvis med, men tror att Socialdemokraternas besked kan sakta ner nato-processen.

– Turkiet vill ha en förhandlingslösning för att få ut något utav Sveriges Natoprocess. Lyckas Sverige inte med att komma till en överenskommelse med Turkiet till Natotoppmötet i slutet av juni, då kan ansökan dra ut på tiden – till och med till efter valet, säger han.

”Ses inte med blida ögon”

Paul Levin, föreståndare vid Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, går ännu längre. Han bedömer att Socialdemokraternas avtal med den före detta vänsterpartisten Kakabaveh kommer att skärpa Turkiets tonläge gentemot Sverige ytterligare:

– Den här överenskommelsen nämner det politiska partiet PYD vid namn och säger att det är en legitim samarbetspartner. Det ses inte med blida ögon i Turkiet, säger Levin till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet