Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lista: Tre faktorer som lett till att Sveriges anses mer korrupt.

Experten: Vi måste revidera bilden av Sverige som korruptionsfritt

Publicerad

Trots att Sverige når sin sämsta placering på över 10 år i ett internationellt korruptionsindex så finns det en inrotad föreställning om att korruption inte förekommer här. Det säger antikorruptionsexperten Louise Brown.

– Det är otroligt viktigt att vi reviderar den bilden, annars blir det systematiskt svårt att motverka.

I Transparency Internationals senaste mätning för upplevd korruption 2022 dalar Sverige till 83 poäng av 100 möjliga. Trots tappet ligger Sverige fortfarande högt upp i listan bland de 180 länder som ingår i sammanställningen, men ligger sämst till bland sina nordiska grannländer.

– Det är en allvarlig företeelse för det kringgår demokratins kärna, säger Ulrik Åshuvud, ordförande för Transparency International.

Allvarlig samhällstrend 

Samtidigt förekommer flera svenska företag i internationella bötesligan för korruption. Två av dem kvalar in på den globala tio-i-topp-listan: Ericsson och Telia.

Enligt Louise Brown, som tidigare var ordförande för Transparency International, men nu arbetar som antikorruptionsexpert vid konsultfirman FCG, kan Sveriges nya placering på korruptionsindexet peka på en allvarlig samhällstrend.

Hon lyfter bland annat studien Nordic Business Ethics Survey 2022, som besvarats av 5 000 personer, och som visar att majoriteten av de anställda i svenska och nordiska företag har bevittnat etiska oegentligheter.

– I Sverige har vi en markant ökning av olika typer av bedrägeribrott, växande organiserad brottslighet. Det är väldigt viktigt att förstå att mutor och korruption är en del av det här, säger Brown.

Vad beror den här utvecklingen på? 

– Vi har typiskt sett i Sverige väldigt hög tillit och man drar sig för att kontrollera och granska. Man förlitar sig på att en lämnad uppgift stämmer. Dessvärre är vi i en situation där intern styrning och kontroll vad gäller korruptionsbekämpning är eftersatt i både offentlig och privat sektor. Om vi inte agerar nu på detta så riskerar läget att förvärras.

Antikorruptionsutredning läggs ner

Den tidigare S-regeringen tillsatte i fjol en utredning om korruption och otillåten påverkan i offentlig verksamhet och näringsliv. Nyligen meddelade regeringen att utredningen skrotas.

Beslutet har mött kritik både från oppositionen och Transparency International.

– Regeringen bör snarast återstarta utredningen om otillåten påverkan och korruption som lades ned helt utan förvarning i förra veckan med förklaringen att man ville ”ta ett omtag”, säger Ulrik Åshuvud.

Lista – länderna i topp och botten

Totalt har 180 länder har rankats enligt ett korruptionsindex från 0-100.

Tio länderna med högst ranking

1. Danmark

2. Finland

2. Nya Zeeland

4. Norge

5. Singapore

5. Sverige

7. Schweiz

8. Nederländerna

9. Tyskland

10. Irland

10. Luxemburg

Tio länderna med lägst ranking

180. Somalia

178. Syrien

178. Sydsudan

177. Venezuela

176. Yemen

171. Libyen

171. Nordkorea

171. Haiti

171. Ekvatorialguinea

171. Burundi

Källa: Transparency Internation

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.