Hayaat Ibrahim, generalsekreterare för Institutet mot mutor, menar att offentlig upphandling är ett särskilt riskområde när det kommer till korruption. Foto: SVT / Institutet mot mutor

Institutet mot mutor: Allvarligt med korruption i offentlig sektor

Uppdaterad
Publicerad

Korruption som riktar sig mot offentlig sektor är skadlig och riskerar att urholka förtroendet för demokratin, menar Hayaat Ibrahim, generalsekreterare för Institutet mot mutor.  

– Den offentliga sektorn är en väldigt trygg avtalspart, det rör sig ofta om stora pengar och långa kontrakt. Det finns ett incitament till att vilja ge olika typer av otillbörliga förmåner för att vinna en upphandling, säger hon. 

Genom hemliga inspelningar har SVT:s Uppdrag granskning avslöjat en misstänkt korrupt upphandling mellan säkerhetsföretaget Securitas och Malmö stad.  

I inspelningen berättar en högt uppsatt chef inom Securitas att företaget fick information av tjänstemän på Malmö stad som företaget sedan använde för att vinna ett miljonkontrakt. Därefter tog säkerhetsföretaget med sig tjänstemännen på en festresa till London. 

Offentliga trygg avtalspart

Hayaat Ibrahim, generalsekreterare för Institutet mot mutor, menar att offentlig upphandling är ett särskilt riskområde när det kommer till korruption.  

– Den offentliga sektorn är en väldigt säker och trygg avtalspart, det rör sig ofta om stora pengar och långa kontrakt. Det finns ett incitament till att vilja ge olika typer av otillbörliga förmåner för att också vinna en upphandling, säger hon.  

SVT:s Uppdrag granskning har även avslöjat hur den högt uppsatte chefen på Securitas och en säljare på företaget i en inspelning berättar om återkommande bordellbesök i Spanien. Agerandet bedöms enligt Säpo som en säkerhetsrisk eftersom chefen på Securitas hade tillgång till känslig information. 

”Oerhört allvarligt”

Hayaat Ibrahim menar att det även finns en säkerhetsrisk utifrån ett korruptionsperspektiv där otillåten påverkan kan ge givaren en hållhake på mottagaren.  

– Det vi ser är att när det förekommer ofördelaktiga uppgifter så kan de också användas som ett påtryckningsmedel, säger hon.  

För att säkerställa att korruption inte sker menar hon att man måste vara tydlig med vilket ansvar för opartiskhet som ligger på offentliga tjänstemän. Dessutom förespråkar Institutet mot mutor att man gör ordentliga bakgrundskontroller av affärspartners. 

– Varje gång det kommer en misstanke om korruption så riskerar det att urholka tilliten vi har för det allmänna. I förlängningen kan det innebära att vi förlorar förtroendet för demokratin men även för rättssäkerheten och våra offentliga institutioner. Det är oerhört allvarligt när det förekommer misstankar om korruption som riktar sig mot offentlig sektor, säger Hayaat Ibrahim.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var en hysch hysch-resa” – hör Securitas säljare och chef prata om bjudresan till London i hemlig inspelning. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.