Det är oklart exakt när det dödande skottet avlossades vilket kan vara vilket kan vara en försvårande omständighet för åklagaren. På bilden syns Viktor Banke, en minnesstund för Eric Torell samt Ulrika Borg. Foto: Göran Segeholm (Pressbild), Stina Stjernkvist/TT och Pressbild

Experterna efter dödsskjutningen av Eric Torell: ”Skulle inte bli förvånad om de frias”

Uppdaterad
Publicerad

Det dödande skottet träffade Eric Torell i ryggen. Men experterna tror inte på fällande dom i rättegången mot de tre poliser som står åtalade efter dödsskjutningen i augusti förra året.

Torsdag den 3 oktober meddelas domen i den välbevakade rättegången efter dödsskjutningen av 20-åriga Eric Torell förra året. Tre poliser står åtalade – två av de tre poliser som avfyrade sina vapen mot Eric Torell samt den insatschef som ledde insatsen.

Trots att två av kulorna träffade Eric Torell i ryggen pekar mycket på att poliserna kommer att bli frikända. Det tror i alla fall experterna.

– Det är svårt att säga utan att ha varit närvarande i rätten, men jag skulle inte bli förvånad om de frias, säger advokat Viktor Banke som har följt fallet.

Tiden en viktig faktor

Att Viktor Banke drar slutsatsen att tingsrätten kommer fria poliserna som avfyrade sina vapen beror på tre kriterier:

  • Poliser befinner sig ofta i utsatta situationer där de tvingas försvara sig
  • Det var mörkt ute när Eric Torell sköts, dessutom fanns det uppgifter om en beväpnad person i närheten
  • Själva skjutningen gick på bara några sekunder

– Det är framför allt tiden som jag tänker på. När man har fått veta hur snabbt det faktiskt gick när alla de här skotten sköts... det brukar tala för att det blir en ganska generös bedömning när det gäller nödvärn, säger Viktor Banke.

Han påminner om att poliser har ett tämligen starkt stöd i nödvärnsrätten mot bakgrund av sitt yrke.

– Det finns framför allt två faktorer när det gäller upplevt eller riktigt nödvärn och det är faran som hotar eller som man upplever hotar, samt tiden man har på sig att välja andra alternativ.

Oklart exakt när det dödande skottet avlossades

Ulrika Borg, advokat på KRIM advokater, håller med i resonemanget och tror att försvaret förväntar sig en friande dom gällande de två åtalade poliser som var på plats.

Det finns flera anledningar till det, bland annat att det är oklart exakt när det dödande skottet avlossades och om det omfattades av nödvärnsrätten eller inte.

– Men när det kommer till insatsledaren som är åtalad för tjänstefel är det möjligt att åklagaren kanske har lite lättare till framgång, säger Ulrika Borg.

Att polisers våldsutövning prövas i domstol är inte unikt, även när det gäller skjutningar.

– Det som är unikt är att det är så otroligt tragiskt. Sedan tycker jag att det här bör lyftas in i en större diskussion om polisers våldsanvändning överlag och om hur organisationen ser ut. Är rätt personer på rätt platser när det gäller erfarenhet och liknande? Det hoppas jag polisen tar med sig oavsett utfallet i målet, säger Viktor Banke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eric Torell

Mer i ämnet