Extrema solstormar kan slå ut din mobil

Uppdaterad
Publicerad

Extrema solstormar kan orsaka allvarliga störningar i samhället. Stora delar av Sveriges elförsörjning kan slås ut, och indirekt även mobilnätet.

– Samhället blir allt mer sårbart för den här typen av händelser, säger rymdfysikern Urban Brändström.

När det stormar på solen slungas strålning och elektriskt laddade partiklar ut genom rymden som fångas upp av jordens magnetfält. Oftast bildas enbart vackert norrsken på himlen men vid kraftiga stormar kan även elnätet, satelliter och GPS-system påverkas. 

– Ju kraftigare solstorm, desto större effekter. När norrskenet börjar krypa ner mot södra Sverige, Danmark, Tyskland, då börjar det vara stora saker på gång, säger Urban Brändström som forskar om norrsken vid Institutet för rymdfysik i Kiruna och är en av de första personerna i Sverige som märker om en större solstorm är på väg mot jorden. 

Strömlöst Sverige

Extrema stormar är ovanliga men har tidigare i historien orsakat stor förödelse i både elnät och kommunikationer. 

Risk för värre stormar

Enligt MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, finns en viss risk att ännu värre stormar kan inträffa de kommande åren. 

– Sannolikheten att vi ska drabbas av en extrem solstorm i Carringtonklassen är enligt vissa forskare cirka 12 procent under en 10-årsperiod, alltså 1.2 gånger på 100 år, säger Kristoffer Hultgren, rymdexpert på MSB. 

Om stora delar av elnätet skulle slås ut av en solstorm kan det få allvarliga konsekvenser. Exempelvis tar det vid ett elavbrott på sina håll bara några timmar innan mobiltelefonnätet går ner helt. Satelliter och GPS-system kan uppleva störningar, vilket bland annat påverkar kommunikationssystem och navigering för till exempel flygtrafiken. Det uppger MSB, som övervakar rymdområdet och driver ett varningssystem ifall en extrem solstorm skulle inträffa.

”Aningslöshet”

Norrskensforskaren Urban Brändström tycker att det finns en viss aningslöshet både bland privatpersoner och hos myndigheter om vad ett längre strömavbrott skulle innebära. 

– Vi blir alltmer beroende av avancerade tekniska system och då ökar också vår sårbarhet för den här typen av händelser. Även om det finns back-up och reservkraft tar den slut förr eller senare så det är viktigt att tänka på vilka problem som kan uppstå och vidta rätt åtgärder.

Historiska solstormar som drabbat elnätet

1859 orsakade den så kallade Carrington-händelsen stora skador på dåtidens viktigaste kommunikationskanal; telegrafnätet. I både Europa och Nordamerika förstördes telegrafrullar och telegrafister fick el-stötar. Då såg man norrsken ända nere i Karibien.

1921 förstördes en telefonstation i Karlstad och ledde till omfattande problem med rikstelefonin. 

1989 drabbades miljoner kanadensare av ett flera timmar långt strömavbrott 

2003 blev tiotusentals personer i Malmö utan ström i knappt en timme efter en solstorm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strömlöst Sverige

Mer i ämnet