Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har inte varit särskilt kontroversiellt”, säger Eskilstunas omsorgschef om strategin där ovaccinerad vårdpersonal kan omplaceras om de inte testar sig. Foto: Andreas Hult/SVT

Få kommuner kontrollerar om personal är vaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av landets kommuner vare sig frågar eller kollar upp om den personal som jobbar med äldre och sköra är vaccinerade mot covid-19. Det visar en enkätundersökning som SVT Nyheter har genomfört. Samtidigt finns ett fåtal kommuner som både frågar och omplacerar personal som de förmodar inte är vaccinerade.

– Det har varit mycket debatt i samhället och även hos oss om hur man ska hantera det här, men vi har tolkat det som att man kan ställa frågan utan att gå över några gränser. Sedan är det upp till den enskilde att svara eller inte, säger Johan Lindström, som är vård- och omsorgschef i Eskilstuna kommun.

Eskilstuna tillhör en av de endast nio kommuner i SVT:s enkät som uppger att de såväl frågar personalen om den är vaccinerad mot covid-19 som omplacerar personal om den inte är det.

En femtedel ställer frågor vid anställning

En majoritet, 113 av de 215 kommuner som har deltagit i vår enkät, uppger att de varken frågar eller vet om personal med patient- eller brukarkontakt inom vård- och omsorg är vaccinerad mot covid 19. En femtedel av kommunerna ställer frågor vid anställning, och andra jobbar med patient- och brukarsäkerheten på andra sätt.

I Eskilstuna väljer man att kolla upp om den personal som ska jobba med de allra sköraste brukarna är vaccinerad. Ingen måste svara på frågan om de är vaccinerade, men gör en anställd inte det så erbjuds hen att göra ett snabbtest inför varje arbetspass. Vill hen inte göra ett sådant snabbtest erbjuds andra arbetsuppgifter.

”Då är det inte kontroversiellt”

På vård- och omsorgsboendet Bolindergården är Gudrun Juvonen enhetschef, och enligt henne har det inte varit några problem att jobba på detta sätt.

– Jag tänker att om man har en dialog med våra medarbetare och förklarar varför man gör det så kan man ställa nästan vilka frågor som helst. Jag tycker att kan jag förklara varför jag gör det, inte av nyfikenhet utan för att jag vill våra boenden väl, då är det inte kontroversiellt, säger Gudrun Juvonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.