Foto: SVT

Magdalena Andersson: ”Fanns ingen annan utväg än nyval”

Uppdaterad
Publicerad

Efter krismötet i Rosenbad, när det stod klart att det inte gick att hitta en lösning för att rädda regeringens budget, var det uppenbart att nyval var enda utvägen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

– Vi var beredda att diskutera allting, i form och i sak. Men svaret från de borgerliga partierna var blankt nej, säger finansminister Magdalena Andersson i SVT:s Gomorron Sverige.

Efter att Sverigedemokraterna under tisdagen meddelat att de tänkt fälla regeringens budget bjöd statsminister Stefan Löfven in alliansledarna till ett krismöte på Rosenbad. Men det gick inte att hitta en lösning.

– När det inte fanns något intresse från de borgerliga att diskutera blev det uppenbart – det är helt låsta positioner i svensk politik. Då fanns ingen annan utväg än nyval, säger hon.

”De är inte beredda att diskutera”

Enligt Magdalena Andersson har oviljan till samarbete funnits hela tiden hos allianspartierna. Hon påpekar att Stefan Löfven konsekvent försökt bjuda in till samtal. Men enligt Folkpartiets Jan Björklund har Statsministerns utsträckta hand var inte allvarligt menad.

– I de avgörande frågorna, som vi inte kan gå med på, hade han ju låst upp sig med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Nu är det extra val och det är bara att ställa in sig på det, säger han i Gomorron Sverige.

Också statsvetaren Olof Peterson är kritisk och menar att regeringens inviter inte varit helt genomtänkta.

– Det går inte riktigt ihop. Stefan Löfven säger hela tiden att han vill förhandla med Alliansen. Men om han verkligen hade velat ha en överenskommelse hade han kunnat gå till väga på annat sätt, till exempel förhandskontakter redan före valet, säger han.

Magdalena Andersson håller inte med.

– Vi har försökt hitta öppningar för att samverka med de borgerliga partierna. Men vad ska vi göra när de säger att de inte är beredda att diskutera någonting i sak? Nu driver de igenom sin politik med Sverigedemokraterna, trots att man förlorade valet.

”Driver igenom sin politik, trots att de förlorade valet”

Hur ska man nu kunna hitta en lösning när tonen är så hätsk?

– Man måste visa att det finns skiljelinjer i politiken, annars blir det väldigt otydligt för väljarna. Så har vi kunnat samverkat tidigare mellan olika partier.

Varför är det så frostigt nu?

– Det tror jag man ska fråga de borgerliga partiledarna. Varför vägrar de att samarbeta över blockgränserna? Nu måste man antingen samarbeta över blockgränserna eller med Sverigedemokraterna.

Nu ser hon fram emot att möta väljarna.

– Svenska folket röstade bort Alliansen, de ville inte ha den politiken och nu för att de ska få den förändring de efterfrågar så måste vi tyvärr ha ett val till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet