Drogförsäljningen ökar bland ungdomar som är 15 år och äldre, enligt Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna. Foto: TT/SVT

Färre döms för narkotikabrott – men droghandeln fortsätter att öka

Publicerad

Allt färre döms för narkotikabrott i Eskilstuna. Men droghandeln fortsätter att frodas, och brottslingarna blir allt yngre.

Förra året dömdes 222 personer för narkotikabrott vid Eskilstuna tingsrätt. Det kan jämföras med 340 personer 2016.

Enligt polisen beror utvecklingen inte på att droghandeln har minskat. I stället handlar det om att polisen lagt mindre resurser på narkotikabrott.

Val 2018 Sörmland

Prioriterade utredningar

– Under 2016 kunde vi jobba mer ostört med narkotikabrott. Narkotikabrott är en kategori av brott som inte polisanmäls av allmänheten, utan anmälningarna är initierade av polisen som söker upp och spanar. Så andelen anmälda brott beror på vilken kapacitet polisen har. Under 2017 blev delar av vår kapacitet prioriterad till utredningsverksamhet, säger Thomas Bergqvist, kommunpolis i Eskilstuna.

Men trots att antalet domar minskar är brottsligheten ett fortsatt stort problem. Drogförsäljningen ökar bland ungdomar.

– Vi ser en ökning från 15-årsåldern och uppåt, men vi har också sett exempel där det handlar om yngre människor än 15 år, säger Thomas Bergqvist.

”Fängelsestraff är att föredra”

Fler än hälften av alla som dömdes för narkotikabrott vid Eskilstuna tingsrätt förra året är yngre än 25 år, visar SVT Nyheter Sörmlands granskning.

De som åker fast och är ostraffade tidigare får ofta skyddstillsyn, något som många gånger leder till att de fortsätter sälja droger menar Thomas Bergqvist.

– Fängelsestraff är att föredra. Det är mer brottsförebyggande om personen inte finns i samhället. Den dömde ser skyddstillsyn som att ”det hände ingenting”. Omgivningen runt den här individen ser att den här personen är fri. Då glömmer man definitivt bort betydelsen av skyddstillsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sörmland

Mer i ämnet