Färre vill minska invandring

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre tycker att Sverige tar emot för många invandrare.

En ny Sifoundersökning visar att siffran minskat med tio procentenheter sedan 2004.

–Det är ingen konstig utveckling, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Allt fler tycker Sverige har tagit emot lagom eller för lite invandrare och Sverigedemokraterna är det parti som flest placerar allra längst till höger i politiken. Det visar en ny SIFO-undersökning som Rapport tagit del av.

Svenskarnas syn på invandringen har varierat genom åren. Men sen år 2000 tycker allt färre att Sverige tagit emot invandrare i allt för stor utsträckning. Allt fler anser att vi tagit emot invandrare i lagom omfattning eller att vi borde ha tagit emot fler.

Almedalen 2012

–Det är ingen konstig utveckling men det är fortfarande så att en väldigt stor del av svenska folket tycker att vi tagit emot för många invandrare. Jag kan bara konstatera att det är så och därför är det så viktigt att den här debatten får komma upp till ytan, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

–Vi ser en klar uppgång på antalet som tycker att vi tagit emot invandrare i lagom omfattning. Det är ungefär lika många nu som tycker att det är lagom som tycker att det är för många, säger Toivo Sjörén pressansvarig på TNS SIFO.

På frågan om vilket riksdagsparti som står allra längst till höger på politikens så kallade vänster-högerskala svarar 36 procent Sverigedemokraterna, betydligt fler än de som ser Moderaterna eller Kristdemokraterna som det parti som ligger längst ut på högerkanten.

–Väljarna i allmänhet anser att SD ligger allra längst högerut av riksdagspartierna. Men Sverigedemokraternas egna väljare anser inte det, säger Toivo Sjörén.

–Det är ju en bild som prånglats ut av debattörer, medier och opinionsbildare under många många år att om man kritiserar invandrarpolitiken är man per automatik höger, och det är ju en helt felaktig analys egentligen. Men så är det och då är det många som har den här bilden men vi är inget högerparti utan vi är ett utpräglat mittenparti, säger Jimmie Åkesson (SD).

TNS Sifos nya enkät är gjord bland 2000 svenskar sista veckan i maj och första veckan i Juni i år.

Fakta: Sifoundersökningen

Tycker du Sverige tagit emot invandrare:

I allt för stor utsträckning? År 2000 54% År 2004 55% År 2012 45 %

I lagom omfattning eller vi borde ha tagit emot fler? År 2000 44% År 2004 39 % År 2012 55%

Vilket parti står allra längst till höger?

SD 36% M 22% KD 6% FP 4% C 4% V 1% S 0% MP 0%

Källa: TNS SIFO

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet