Per Bolund om bankerna: ”Uppenbarligen finns det mer att göra” Foto: Jonas Ekströmer, TT

Finansmarknadsministern riktar hård kritik mot bankerna

Uppdaterad
Publicerad

Nu måste bankerna skärpa sina kontroller. Det säger finansmarknadsminsiter Per Bolund (MP) som är kritisk mot bankerna efter SVT:s avslöjande om att Swedbank och SEB, trots en lång rad varningssignaler, möjliggjort för en omfattande bedrägerimisstänkt bolagsverksamhet i Baltikum. Upp till 300 miljoner kronor är försvunna.

– Jag blir ju upprörd å spararnas vägnar. Det är tyvärr människor som blir av med sina livs besparingar. Det ska ingen behöva råka ut för, säger finansmarknadsminister Per Bolund. 

Under 2019 fick Swedbank och SEB omfattande kritik för hur de hanterat penningtvättsfrågor i Baltikum. Bland annat tvingades Swedbanks ledning avgå. Bankens nya ledning och styrelsens nye ordförande Göran Persson lovade att städa upp ordentligt. 

I veckan kunde SVT Nyheter avslöja att minst 2 000 sparare troligen förlorat alla sina investeringar i låneplattformen Envestio. En bolagsplattform som hade huvudkonton i SEB och Swedbank under 2019.

Bolund: Finns mer att göra

Enligt Per Bolund måste bankerna ytterligare skärpa sina rutiner. 

– Från regeringens sida har vi skärpt lagen och lagt fem nya propositioner senaste året och fått en ny penningtvättslag på plats. Böterna är nu mycket, mycket högre än tidigare och det har bankerna förstått. Vår bild är att de skärpt sina rutiner. Men uppenbarligen finns det mer att göra, säger Per Bolund.

”Måste fånga upp den här typen av aktörer”

Enligt Per Bolund har bankerna ett stort ansvar för att förhindra penningtvätt och investeringsbedrägerier. 

– Bankerna måste skärpa sina rutiner för att säkerställa att de fångar upp den här typen av aktörer, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Inrikes
Mer Nyheter