Aktiespararnas vd kritisk både mot Swedbank och Finansinspektionen

Uppdaterad
Publicerad

Aktiespararnas vd Joacim Olsson är kritisk både mot Swedbanks agerande, men också hur Finansinspektionen agerat.

– Jag tycker att det finns anledning att rikta kritik mot hur Finansinspektionen agerat hittills, säger han.

I fredagens Aktuellt riktar Joacim Olsson skarp kritik mot hur Swedbank agerat efter SVT:s avslöjande om misstänkt penningtvätt.

– Jag tycker att det är en oerhört allvarlig fråga. Är det så att Swedbank låtit sig vara tvättmaskin då förväntar jag mig att man tar krafttag i att identifiera vad som gått snett, säger han.

Swedbank och penningtvätten

Han tycker heller inte att Finansinspektionen har agerat korrekt.

-  Man borde agerat mycket tidigare men man valde att inte lyssna på sina utredare inom penningtvättsområdet och i stället köra över dem, säger Joacim Olsson.

Han hoppas nu att Finansinspektionen verkligen drar igång en stor utredning, tillsammans med motsvarigheter i de baltiska länderna.

– Ska systemet fungera bygger det både på att bankerna tillämpar regelverket på ett klokt sätt, men också att vi har kontrollerande myndigheter som upptäcker när bankerna misslyckas med att implementera systemet. Det vore bra om inte bara Finansinspektionen gör den här inspektionen.

Inte tillräckligt brett

Tidigare under fredagen rapporterade Affärsvärlden att företaget som nu sak granska uppgifterna om Swedbank själva granskas för inblandning i penningtvättshärvan i Danske Bank.

– Det är ju alldeles uppenbart olämpligt. Det måste vara någon som inte har någon typ av koppling till den härvan, tycker Joacim Olsson.

Han tycker heller inte att det är tillräckligt att EY bara ska titta på de fall som förekommer i SVT:s uppgifter.

– Man borde ha ett betydligt bredare anslag än så, och vända upp och ner på hela kontrollmekanismen. Det är pengar som tvättas vita och i värsta fall används till terroråtgärder, säger Joacim Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet