Annie Lööf (C) under partiledardebatten Foto: SVT

Annie Lööf (C) ”Fler som varit i rymden än som har traineejobb”

Det var heta replikutbyten mellan partiledarna när de debatterade invandring och integration. Främst handlade debatten om problemet att få in invandrare på arbetsmarknaden.

– Det här är ju Sveriges stora utmaning. Nu kommer det ungefär en halv miljon människor på en tioårsperiod och det är alldeles för svårt att komma in [på arbetsmarknaden]. Då handlar det ju om att det måste vara hårda krav för att gå från bidrag till arbete, att det måste löna sig mycket bättre att jobba. Vi behöver många fler enkla jobb... och utbildningsplikt, sade Anna Kinberg Batra (M) i debattens första duell med moderatledaren och Stefan Löfven (S).

RITA SJÄLV: Antal asylsökande per år

Statsministern kontrade med att betona vikten att investera i det svenska samhället.

– Alla som kan jobba ska jobba, det är min enkla filosofi. Men det är också så att om man jobbar så ska man kunna leva på sin lön så därför ställer jag inte upp på sänkta löner, där går gränsen, svarade Löfven och konstaterade att arbetslösheten är för hög på totalen, och särskilt för hög för utrikes födda.

– Vi har en grupp med en bra utbildning: läkare, ingenjörer mm. Sen har vi de som har bra yrkesutbildning av allahandaslag: Det ädla yrket svetsare kan några vara. Sen har vi några som har låg utbildning och där behöver vi fler enkla arbetsuppgifter.

”Fler som varit i rymden”

Centerpartiets Annie Lööf attackerade statsministerns ord om yrkesutbildningar och traineejobb.

LÄS MER: Av 32.000 traineejobb blev det bara ett

– Vi har ju haft er regering nu under ett antal år och i Stefan Löfvens regering så ökar arbetslösheten, i Isabella Lövins regering så ökar klimatutsläppen och i Jonas Sjöstedts regering så ökar vårdköerna... Det är nu arbetslösheten ökar, Stefan Löfven, och du snackar alltid om traineejobb... Det är ju faktiskt fler som har varit i rymden än som har ett traineejobb.

”Löfven, du är ju inte Jesus!”

Även Liberalernas Jan Björklund hade en kvick replik till statsministern när han påpekade att resurserna inte räcker till alla.

LÄS MER: Se höjdpunkterna från debatten

– Jesus mättade 5.000 personer med fem bröd och två fiskar, men Löfven, du är ju inte Jesus! sade Björklund till statsministern som svarade:

– Väldigt bra är jag, men inte så bra.

Kritik om avskaffandet av id-kontroller

När diskussionen vidgades från duellen mellan Löfven och Kinberg Batra debatterades att id-kontrollerna för bussar, tåg och färjor över Öresund togs bort i veckan.

– Vi får nog leva med att resorna blir 15-20 minuter längre över Öresund, sade Jimmie Åkesson (SD), som ändå sade sig ha förståelse för pendlare. Han tillade att det är ”direkt ansvarslöst” av regeringen att avskaffa id-kontrollerna, och att man gör det ”utan att veta vad det leder till”.

LÄS MER: Regeringen avskaffar id-kontroller

Samma formulering använde moderatledaren i sin kritik mot avskaffandet av id-kontrollerna.

– Det du gör är att släppa kontrollen utan att veta vad de leder till.

”Ordning och reda”

Statsminister försäkrade att regeringen ser till att det är ”ordning och reda” i migrationspolitiken och hävdade också att polisens gränskontroller ska stärkas nu när id-kontrollerna är borta.

LÄS MER: Regeringen förlänger gränskontrollerna

Jimmie Åkesson ville veta om Miljöpartiet vill gå tillbaka till den gamla mer generösa migrationspolitiken som gällde till slutet av 2015.

– Vi ska aldrig återgå till oredan 2015. Därför måste vi samarbeta med de andra EU-länderna för att en solidarisk migrationspolitik, sade Isabella Lövin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Partiledardebatt maj 2017

Mer i ämnet