Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler ungdomar handlar piratkopierat – pandemieffekt

Uppdaterad
Publicerad

Andelen unga i Europa som handlar piratkopierade prylar på nätet har ökat kraftigt på bara tre år. En förklaring kan vara pandemin, menar Per Holgersson på Patent- och registreringsverket.

-  Det kan vara svårt att motstå frestelsen att köpa piratkopierade produkter. Många av dem är riktigt välgjorda och kostar en bråkdel av originalet, säger han.

Mer än hälften av tillfrågade européer mellan 15 och 24 år säger att de har köpt minst en plagierad produkt på nätet under det senaste året. I Sverige ligger denna siffra på 37 procent. Det visar en rapport från Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet, som presenteras idag, på World Anti- Counterfeiting day.

– Det kan vara svårt att motstå frestelsen att köpa piratkopierade produkter. Många av dem är riktigt välgjorda och kostar en bråkdel av originalen, säger Per Holgersson på Patent- och registreringsverket.

Pandemin kan ha påverkat

Andelen unga i Europa som handlar piratkopierade prylar på nätet har gått upp från 25 till 52 procent på bara tre år. Pandemin kan vara en förklaring, menar Per Holgersson.

– Vi vet att fler satt hemma och beställde varor på nätet under pandemin, dessutom hade människor lite mer pengar.

Kan vara farligt

De flesta produkter som ungdomar köper förfalskade avser kläder, accessoarer och skor. Även elektroniska apparater, hygienartiklar, kosmetika och parfymer köps förfalskade – om än i mindre utsträckning. 

Men med märkeskopior finns det också faror – en del kan till och med vara livsfarliga, menar Per Holgersson.

– Läkemedel kan vara för starka eller för svaga och vara tillverkade i smutsiga miljöer. De kan ge allvarliga allergiska reaktioner som följd. Träsprit med etiketter från kända vodkamärken och kopierade mobilbatterier som exploderat är andra exempel på när piratkopior är farliga för köparna, förklarar han.

Socialt inflytande allt viktigare

Pris och tillgänglighet är fortfarande de viktigaste faktorerna för att köpa förfalskningar, men socialt inflytande blir också allt viktigare.

– När kändisar och influencers poserar på sociala medier och visar upp prylar är det många som vill ha likadana. Men en väska för 50 000 är ouppnåelig för de flesta, säger Per Holgersson.

Digitala trenden vänder

När det gäller digitalt innehåll vinner tillgången från lagliga källor mark bland de yngre generationerna. 60 procent uppgav att de inte hade använt, spelat, laddat ned eller streamat innehåll från olagliga källor under det senaste året, jämfört med 51 procent under 2019.

PRV: Några skäl att inte köpa piratkopior eller streama olagligt

• Kopior av smink, mat och medicin kan innehålla hälsofarliga ämnen som rentav kan vara livsfarliga.

• Genom att köpa fejk stödjer du ofta en bransch helt utan insyn och kontroll.

• Piratkopiering bidrar till miljöförstöring. Fabrikerna använder många gånger farliga kemikalier och ämnen utan att rätta sig efter gällande regler och lagar.

• Om du streamar olagligt får inte upphovsmakarna ersättning och upphovsrätten riskerar att urholkas, genom att istället streama lagligt bidrar du till ett hållbart skapande av intressant innehåll inom olika medieformer.

Källa: Patent- och registreringsverket (PRV)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.