Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar presenterar prognosen för 20/21 under en pressträff på huvudkontoret i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Flera felaktiga betalningar inom kritiserade it-satsningen Jobtech

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens it-satsning Jobtech har på flera punkter brutit mot myndighetens interna regelverk. Myndigheten bekräftar felen och säger sig ha vidtagit åtgärder för att hindra en upprepning. AF:s generaldirektör Maria Mindhammar meddelar samtidigt att en extern konsult tagits in för att se över bland annat Jobtech.

Arbetsförmedlingens it-satsning Jobtech hyr sina lokaler vid sidan av AF:s ordinarie kontorsnät, vilket bland annat motiverats med att Jobtech inte ska behöva bli ”intrasslat” i ”juridiska utmaningar”.

När SVT i fjol rapporterade om detta tog myndigheten avstånd från formuleringen, och bekräftade att det begåtts formella fel kring hyreskontrakten.

Nu visar det sig att man även brutit mot upphandlingsreglerna.

Jobtech har köpt möbler till lokalerna i Piteå för 25 000 kronor utanför myndighetens ramavtal.

Enligt presstjänsten har man efter upptäckten vidtagit flera åtgärder och ”informerat alla inblandade om korrekta rutiner”.

Bekostade ”gig-meetup”

Och det finns fler tusenlappar som hamnat fel.

Härom dagen avslöjade SVT att en AF-chef som jobbade med Jobtech samtidigt startat en intresseorganisation för just Jobtech – en sorts ”fanclub” enligt honom själv.

Föreningen skriver på sin hemsida att den erbjuder ”en länk till statens arbete med att utveckla en digital infrastruktur för arbetsmarknaden”.

Arbetsförmedlingen tillbakavisar först att man skulle ha något samarbete med föreningen – men SVT:s granskning visar att det inte stämmer.

I fjol hölls en gemensam ”meetup” om ”gig-ekonomin” och den ”gig-plattform” som Jobtech utvecklar. Lokal, kaffe och mackor beställdes av AF, som också betalade notan på ungefär 8 000 kronor.

Efter en intern snabbgranskning säger man nu att det var fel.

– Räkningen borde ha betalats av föreningen eftersom den var sammankallande, säger Arbetsförmedlingens Jobtech-chef Gregory Golding.

Högsta chefen: ”Viktigt och bra med dessa granskningar”

SVT:s granskning av Jobtech föranledde på fredagen ett pressmeddelande från Arbetsförmedlingen, med kommentarer från generaldirektör Maria Mindhammar.

– Det är naturligtvis viktigt och bra med dessa granskningar och jag välkomnar dem. Ska jag vara lite högtidlig så är det viktigt för vår demokrati.

Mindhammar säger sig vara trygg med de genomgångar som gjorts av IT-satsningarna men uppger att myndigheten tagit in en extern konsult för att genomlysa bland annat Jobtech.

– Detta med styrning och uppföljning är självklart något som vi har uppe på ledningens agenda. Vi kan inte ha en låt gå-mentalitet utan måste arbeta konsekvent med uppföljning av leveranser och uppdrag. Jag kommer att vara tydlig med detta i min styrning av myndigheten.

Arbetsförmedlingen lägger årligen 40 miljoner på Jobtech, en avdelning som ska skapa en ”digital infrastruktur” som via nya appar och it-tjänster ska förbättra matchningen på arbetsmarknaden.

Bland annat ska arbetssökande kunna söka bland fler jobbannonser än de som i dag finns hos Arbetsförmedlingen.

IT-utvecklingen har varit fredad i myndighetens stora nedskärningsprogram, och den ”digitala infrastrukturen” framhålls i januariavtalet av regeringen och samarbetspartierna som ett av de områden som Arbetsförmedlingen ska satsa resurser på även efter reformeringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbetsförmedlingens it-satsningar

Mer i ämnet