Den tidigare chefen hävdar först att han inte började jobba med föreningen förrän efter att han lämnat Arbetsförmedlingen. Men ett mejl till regeringskansliet visar något annat. Foto: SVT Design

AF-chef på dubbla stolar – startade ”fanclub” och lobbade mot regeringskansliet

Uppdaterad
Publicerad

En chef på Arbetsförmedlingen tyckte att det saknades en branschförening inom hans eget verksamhetsområde. Så han startade en själv, och bjöd sedan in sig till arbetsmarknadsdepartementet. Själv nekar han först till att ha blandat ihop rollerna, men SVT:s granskning visar att det inte stämmer. De dubbla stolarna kan ha brutit mot lagen.

Arbetsförmedlingen satsar 40 miljoner om året på Jobtech, en avdelning som utvecklar it-lösningar som ska göra det lättare för arbetssökande att hitta jobb.

2018 startas en ideell förening som också heter Jobtech. Den beskrivs som en intresseorganisation för företag och andra Jobtech-intresserade.

– Föreningen Swedish Jobtech är fancluben till rockbandet och rockbandet är Jobtech Development på Arbetsförmedlingen, förklarar föreningens grundare för SVT.

Han var tidigare själv chef inom Jobtech-utvecklingen på Arbetsförmedlingen, men förnekar att han skulle ha blandat ihop sina roller. Han säger att han inte började jobba aktivt med föreningen förrän efter att han lämnat myndigheten.

Men SVT:s granskning visar att det inte stämmer. Han registrerar föreningen flera månader innan han slutar på Arbetsförmedlingen – och bjuder in sig själv till arbetsmarknadsdepartementet.

”I min nuvarande roll på Arbetsförmedlingen har jag varit ansvarig för att utveckla tankarna för den satsning som vi kallar Jobtech” skriver han från sin jobbmejl.

”Under resans gång har det blivit tydligare att det också finns behov av en branschorganisation [...] och jag kommer därför att lämna Arbetsförmedlingen och arbeta med föreningen. [...] Jag och styrelsen skulle gärna komma till Arbetsmarknadsdepartementet och ge vår bild av planerna.”

”Får inte misstänkas”

När SVT frågar om mötet så minns han att han var med.

– Okej...ja, jo men det har jag säkert varit.

Att en myndighetschef agerar för en intresseorganisation inom sitt eget verksamhetsområde kan bryta mot lagens regler om förtroendeskadliga bisysslor.

– Det räcker med att det finns något som talar för att förtroendeskadan skulle kunna uppkomma för att man ska säga nej, förklarar arbetsrättsexperten Tommy Iseskog.

Gregory Golding, som är chef för Jobtech på Arbetsförmedlingen i dag, säger att han inte kände till att hans tidigare kollega agerat som anställd på myndigheten.

– Om vi känt till att personen påbörjat en bisyssla så hade vi haft skäl att utreda det ytterligare. Men eftersom vi inte kände till det finns det inget vi kan göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbetsförmedlingens it-satsningar

Mer i ämnet