Orden som Arbetsförmedlingen nu tar avstånd från. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

It-projektet skulle inte bli ”intrasslat” i juridiken – nu backar myndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen backar nu på flera punkter efter kritiken mot den digitala mångmiljonsatsningen Jobtech. Hyresavtal har skrivits under av fel person, en chef har uttryckt sig på ett olämpligt sätt – och man tar helt avstånd från sin egen formulering om att Jobtech inte ska behöva bli ”intrasslat” i ”juridiska utmaningar”.

SVT har rapporterat hur fackförbundet ST kritiserat myndighetens digitala mångmiljonsatsning Jobtech, som på flera håll i landet skaffat egna lokaler vid sidan om AF-kontoren.

– Att gå och handla lokaler på stan samtidigt som vi lägger ned 130 kontor är inte acceptabelt, sa fackordföranden Fredrik Andersson som menade att man dessutom brutit mot det interna regelverket.

Nu får han delvis rätt av myndigheten.

– När vi tittar på avtalen i Visby och Piteå visar det sig att fel person skrivit på, så det ändrar vi nu. Det var ett formfel, säger Linda Schön Doroci, tillförordnad direktör för AF Direkt.

”Man ska känna sig trygg”

Hon beklagar också att fackligt förtroendevalda utsatts för hotfulla uttalanden från en chef.

– Det är alltid olyckligt när det uppstår sådana situationer, man ska känna sig trygg på sin arbetsplats. I det här fallet höjde chefen i affekt rösten, medarbetarna uppfattade det som hotfullt och jag uppfattar att vi nu rett ut det med facket. Chefen har bett om ursäkt.

Får det några konsekvenser för chefen?

– Nej vi har bedömt tillsammans med facket att det var en enskild incident.

”En väldigt olycklig skrivning”

Linda Schön Doroci försvarar att Jobtechs it-utvecklare måste sitta i andra lokaler än Arbetsförmedlingens vanliga.

– Det är en utvecklingsverksamhet där det är bra att sitta på tech-hubbar med andra startup-bolag.

Däremot tar hon avstånd från en formulering i beslutet om lokaler i Piteå som SVT berättat om. Där står det att Jobtech ska ha ”möjligheten att kunna ta ställning till och utveckla ny teknologi utan att bli intrasslat i Arbetsförmedlingens (eller en annan myndighets) speciella juridiska utmaningar”.

– Vi jobbar naturligtvis med de legala principerna och nära rättsavdelningen. Det är en väldigt olycklig skrivning som jag tar avstånd från.

Hur tänkte man när man skrev det?

– Jag kan inte svara på det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbetsförmedlingens it-satsningar

Mer i ämnet