I fjol inträffade flera incidenter där ett stort antal brev om sanktioner inte kom ut efter att ha ”fastnat i en server”, något som fick myndigheten att undersöka det automatiserade beslutssystemet närmare. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Klart med miljoner till arbetslösa som drabbades av robothaveri

Uppdaterad
Publicerad

667 personer blev felaktigt av med ersättning till följd av Arbetsförmedlingens stora it-fel som SVT avslöjade i februari. De får nu ersättning retroaktivt – sammanlagt mellan fyra och tio miljoner. Totalt har man upptäckt över 18 000 felaktiga beslut, men den största delen har inte fått några ekonomiska konsekvenser.

Sedan 2015 sköts en av Arbetsförmedlingens viktigaste kontroller aven robot – ett datorprogram som tar ställning till om en arbetssökande med aktivitetsstöd har skickat in den nödvändigaaktivitetsrapporten. Varjemånad skickas ungefär 11 000 sanktionsbeslut ut med varningar eller besked om indragen ersättning.

Men i februari avslöjade SVT att en stor del av dessa beslut kunde vara felaktiga. Arbetsförmedlingen hade redan i höstas upptäckt omfattande problem med robothanteringen, som stoppats och ersatts av manuell hantering i väntan på attfelen skulle identifieras och åtgärdas.

Robothaveriet på Arbetsförmedlingen

Samtidigt hade varken arbetssökande eller arbetsförmedlare fått veta vad man upptäckt, någotsom bland annat arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) kritiseradeefter SVT:s avslöjande.

38 000 redan upptäckta

Arbetsförmedlingens utredninghar sedan dess visat att ungefär 38 000 felaktiga beslut redan korrigeratslöpande under de gångna åren, bland annat eftersom de drabbadesjälva upptäckt dem och klagat.

Och nu är man alltså färdig med kartläggningen av ytterligare fel som måste rättas: 18 323 stycken, somnu lämnats över till Försäkringskassan för korrigering.

I mångafall har det handlat om varningar, eller situationer där den enskilde inte haft rätt till någon ersättning till att börja med. Antalet beslut som får ekonomiska konsekvenser är därför betydligt mindre: i totalt 824 beslut somgäller 667 personer betalar man nu ut pengar retroaktivt.

Totalsumman för de retroaktiva betalningarna kommer enligt Arbetsförmedlingen att landa på mellan 4 och 10miljoner kronor. Enligt Arbetsförmedlingens pressavdelning är det svårtatt precisera det exakta beloppet eftersom det är Försäkringskassansom beslutar om vilken nivå varje individ haft rätt till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Robothaveriet på Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet