Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sebastian, 22, monterar granatgeväret Carl-Gustaf. ”Om inte vi gör det kommer någon annan göra det”. Foto: Ivan Blanco

Följ med in i Saabs vapenfabrik

Uppdaterad
Publicerad

I skuggan av kriget blomstrar försvarsindustrin efter decennier av nedrustning och ifrågasättande. SVT är det första tv-teamet som får möjlighet att se Saab dynamics i Karlskoga från insidan för att se produktionen av granatgeväret Carl-Gustaf.

Sedan försvarsbeslutet 2020, som innebar en kraftig förstärkning av det militära försvaret, och efter att kriget i Ukraina bröt ut ser både politiker och allmänhet med helt andra ögon på vapenindustrin.

Men det handlar även om pengar, när andra branscher går på knäna i lågkonjunkturen går det riktigt bra för Saab – som är Sveriges största producent av vapensystem och försvarsmateriel för krigsföring.

Sedan 2020 har företagets produktion av luftvärnsvapen och ammunition fyrdubblats och gått från 100 000 till 400 000 enheter, enligt företaget.

– Om inte vi gör det kommer någon annan göra det och när vi gör det vet vi att det är säkert, säger 22-åriga Sebastian som monterar granatgeväret Carl-Gustaf.

Den svenska staten är företagets största kund men produkter som granatgeväret Carl-Gustaf exporteras till länder över hela världen.

Försvarsindustrin – inte något för alla

Att försvarsindustrin går så bra spiller också över på Karlskoga som gör flera stora investeringsprojekt för att bygga ett nytt badhus, en ishall och nya skolor.

– Försvarsbeslutet 2020 var startskottet för det hela men även invasionskriget i Ukraina har gjort att vi får den här riktiga farten, säger Tony Ring (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.

Men försvarsindustrin är inte något för alla. Rania Abou Rabii (S) är fritidspolitiker och sitter i kommunfullmäktige i Karlskoga. Hon flydde från Syrien 2015 och som krigsoffer han hon svårt att ta in att efterfrågan av vapen ökar eftersom hon har sett med egna ögon vad denna typ av vapen kan göra.

– Det var fruktansvärt att se mina kompisar och bekanta på gatan, säger hon och fortsätter:

– Jag förstår att man måste försvara sitt land men att sälja vapnen till andra länder är inte okej för mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.