Civilminister Ardalan Shekarabi (S), är den som lett samtalen om bildandet av storregioner. Foto: TT/Björn Lindgren

”Folket förväntar sig att vi ska lösa frågan om vinster i välfärden”

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av svenskarna tycker att man ska begränsa vinsterna i välfärden, enligt en ny Novusundersökning. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) tycker att Alliansen ska se mätningen som ett bevis för vad folket vill. Men avståndet till Centerpartiet är stort.

En majoritet av svenskarna vill att vinster inom skola, vård och omsorg ska begränsas eller förbjudas helt, enligt en ny opinionsundersökning som Novus gjort åt SVT Nyheter. Frågan är laddad. Centerpartiet vill däremot se fler privata företag i välfärden, samtidigt som Vänsterpartiet driver ett vinststopp.

LÄS MER: Majoritet vill begränsa vinstuttag i välfärden

Almedalen 2017

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) säger till SVT Nyheter att man haft samtal med allianspartierna om ett regelverk för välfärdsföretagen, men att han uppfattar att intresset är litet. Undersökningen, menar han, borde tolkas som ett bevis på vad svenskarna vill.

– Den visar att svenska folket förväntar sig av oss politiker att vi ska lösa den här frågan och se till att deras skattepengar också går till skola, äldreomsorg och sjukvård, säger Ardalan Shekarabi.

– Det är intressant att folkopinionen inte rör sig, trots alla insatser från vinstlobbyn, miljoner kronor som satsas på pr-kampanjer.

Lööf: Vi måste höja kvalitén

Ardalan Shekarabi kan inte säga när det kommer något förslag från regeringen. Frågan om vinstreglering bereds i regeringskansliet med utgångspunkt från den av Ilmar Reepalu ledda Välfärdsutredningen som ansåg att det inte räcker med att utforma tydliga kvalitetskrav för de skattefinansierade välfärdsföretagen.

Det behövs också någon form av vinstbegränsning för att skattepengarna ska användas till vad de är avsedda för. 

LÄS MER: C vill att äldre ska få studielån

Problemet för regeringen är att riksdagsmajoriteten, bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna, är emot en begränsning av möjligheten att ta ut vinster ur skattefinansierad välfärd. Centerpartiets ledare Annie Lööf säger till SVT Nyheter att resultatet av Novusundersökningen är väntad.

– Jag vill inte heller att man ska plocka ut vinst på bekostnad av elever och patienter. Jag har sagt istället att vi måste höja kvalitén så att den är hög. Det ska vara samma peng oavsett aktör, vi måste se till att höja kvalitén inom det offentliga men också se till att man från den privata sidan investerar mer.

Shekarabi: Ingen öppning

Samtidigt som Alliansen är emot att begränsa vinsterna i välfärden finns en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet om att ett förslag om vinstbegränsning ska komma, annars hotar V att avsluta samarbetet om budgeten, något som skulle göra det mycket svårt för regeringen att få igenom sin politik. 

– Vi måste koka ner det här till vad det handlar om i verkligheten. Idag är var fjärde förskola privat driven. Om Jonas Sjöstedt skulle få igenom sitt förslag skulle var fjärde förskola läggas ner – vart ska de barnen gå, säger Annie Lööf.

LÄS MER: ”Partiet har gott utgångsläge inför valrörelsen”

Om möjligheterna att få med sig Centerpartiet och Alliansen på tåget säger Ardalan Shekarabi:

– Hittills har vi inte sett någon öppning. Dagens undersökning påminner ju också allianspartierna om att här finns det ett tryck från svenska folket. Och där finns ingen skillnad mellan vänster och höger, både borgerliga och socialdemokratiska väljare vill begränsa vinsterna i välfärden. Vi ser att pengar läcker från offentliga verksamheter och inte används till det de är avsedda för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet