Stressforskaren Göran Kecklund menar att tjänstemännen har oklarare arbetsuppgifter än till exempel arbetare. Foto: SVT

Forskare: De riskerar långtidssjukskrivningar

Uppdaterad
Publicerad

Många tjänstemän i det privata näringslivet känner sig överbelastade med arbete på jobbet, visar en ny undersökning från fackförbundet Novus. Resultatet förvånar inte stressforskaren Göran Kecklund.

– Den visar att det är många som arbetar utanför ordinarie arbetstid. På helger, när man är ledig, på kvällar och det är någonting som många upplever som problematiskt. Det är den känslan jag har, säger Kecklund, som är docent på Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Arbetet har blivit gränslöst

Att det ser ut så här tror han beror på att arbetslivet har förändrats så mycket nu att det är möjligt med mobiltelefoner och annan teknik, att arbeta utanför sin arbetsplats på ett helt annat sätt än vad det har varit tidigare.

Men han tror också att det beror på att många arbetsplatser är så pass slimmade i organisationen så att personalen är tvungen att jobba övertid.

– Det är någonting som förväntas av en, säger han. Framför allt när man är tjänsteman. I den sortens arbete har det blivit mer gränslöst. Man har ett stort eget ansvar och man förväntas göra sitt arbete mer eller mindre jämnt. Det är en del av den utveckling vi har haft.

Riskerar ohälsa och att inte orka till pensionen

Han menar att tjänstemännen har oklarare arbetsuppgifter än till exempel arbetare. Det är svårt att förutsäga hur lång tid uppgiften kommer att ta, samtidigt som det finns en slutpunkt när uppgiften eller till exempel rapporten måste vara klar och då krävs det ofta övertid.

I undersökningen säger 34 procent av tjänstemännen att arbetstiden inte räcker till för att utföra det arbete de är satta att göra. Hälften av alla privata tjänstemän, och 60 procent bland kvinnorna, har under den senaste månaden har haft ont i axlar, nacke eller rygg.

Resultat som Göran Kecklund tycker är oroande.

– En av följderna är naturligtvis att de löper större risk att bli långtidssjukskrivna och att de inte klarar av att arbeta fram till pensionsåldern. Det kan alltså leda till ohälsa, menar han. Men i det korta perspektivet upplever man det som stress. Man kanske börjar sova dåligt. Man upplever helt enkelt att arbetet tar överhanden i livet.

I första hand arbetsgivarens ansvar

Ska man komma åt det här problemet anser han att huvudansvaret ligger hos arbetsgivaren och ute på arbetsplatserna och att man där tar ett delat ansvar med arbetstagaren.

Arbetsgivaren borde se över hur man fördelar arbetet och titta på vilken den totala arbetsmängden är och kanske fundera på om det inte vore en mer effektiv åtgärd att anställa fler.

– Det blir dyrare i det korta perspektivet men jag är inte säker på att det blir dyrare i längden. Om vi tänker oss ett hållbart arbetsliv då handlar det inte om vilken kostnad man har i år, utan om kostnaderna under tio års perspektiv, också för hela samhället. Vi vet ju att långtidssjukskrivningar och rehabiliteringar inte är några billiga saker, säger Göran Kecklund.

Gäller att vårda personalen

Det är ganska ofta högpresterande personer som ställer höga krav på sig själva och med lite perfektionistiska drag som lättare jobbar övertid för att få ett så bra resultat som möjligt.

Personer som arbetsgivaren egentligen, enligt Göran Kecklund, borde vara uppmärksamma på så att de inte blir överarbetade utan behåller balansen mellan arbete och privatliv.

– De kanske är några av de viktigaste medarbetarna som man som arbetsgivare inte vill bli av med till långtidssjukskrivning. Och då gäller det att vårda dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.