Forskaren: 800 miljoner till civila försvaret räcker inte

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska civilsamhället ska klara minst tre månader av väpnat angrepp. Där är vi inte i dag och Försvarsberedningens nya mångmiljonsatsning räcker inte, anser Fredrik Bynander, en av landets främsta krisberedskapsexperter.

– Vi saknar många delar av ett fullt utbyggt civilt försvar. Tyvärr går det inte bara att kasta in pengar.

Totalförsvaret är uppdelat i ett militärt försvar och ett civilt försvar. Det civila försvaret handlar om att se till att människor har värme, mat och vatten. Det ska vara drägligt att bo i landet – trots stora påfrestningar.    

– Det civila försvaret är också till för att stödja det militära försvaret. De behöver till exempel stöd med transporter och barnpassning, säger Fredrik Bynander, docent vid Försvarshögskolan och chef för Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet.

Försvaret – Val 2022

Påverkar försvarsviljan

Ett någorlunda fungerande samhälle är också grunden för medborgarnas försvarsvilja.

– Om man inte tror att staten kommer att klara ett väpnat angrepp kommer man att bli tveksam till att stanna kvar och bidra där man kan göra nytta, säger Bynander och lyfter Ukraina som ett exempel där medborgarna visat sig beredda att göra motstånd.

Hur bedömer du dagens civila försvar?

– Det är ganska svagt. Myndigheterna har börjat göra saker men det finns inbyggda sårbarheter och brister. Vårt system är också oerhört beroende av ständig tillförsel.

800 miljoner ”räcker inte”

Försvarsberedningen kom nyligen överens om att stärka det civila försvaret med 800 miljoner kronor under 2022. Men Fredrik Bynander anser inte att pengarna räcker.

– Tyvärr går det inte bara att kasta in pengar. Det handlar om långsiktiga investeringar. När vi till exempel bygger ut kraftöverföring så behöver man ta dessa frågor i beaktande för att det ska bli tillräckligt stryktåligt för att till exempel klara ett angrepp.

Ett starkare civilt försvar kräver enligt Bynander satsningar på elförsörjning, inre säkerhet, livsmedelsförsörjningen, beredskapslager och skyddsrum. Hör honom förklara i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret – Val 2022

Mer i ämnet