Forskarnas dom – underkänner politikernas klimatplan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev bara gula kort och röda kort när nio forskare bedömde politikernas förslag på hur Sverige ska uppnå målet om nettonollutsläpp av växthusgaser 2045.

– Det är fortfarande för mycket snack och meningsskiljaktigheter, säger Lisa Göransson, forskare i energisystem vid Chalmers.

Under söndagens klimatutfrågning i Agenda fick politiker från de åtta riksdagspartierna ge sin syn på hur de vill möta utmaningar med klimatet och nå Sveriges mål om nettonollutsläpp av växthusgaser 2045.

Efter varje ämne fick nio forskare bedöma om politikernas åtgärder kan vara tillräckliga.

– Mycket är saker som tar tid men vi behöver få minska utsläppen nu, säger Göran Finnveden, professor miljöstrategisk analys KTH.

De medverkande forskarna har en lång och gedigen akademisk bakgrund och är aktiva på landets tyngsta universitet, högskolor eller forskningsinstitut. För största möjliga transparens om deras uppdrag och engagemang listar vi forskarnas bakgrund här.

Se forskarnas dom i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.