Försvaret: Kan inte utesluta väpnat angrepp mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Hotnivån mot Sverige har inte ökat sedan förra veckan, men ett väpnat angrepp på Sverige inte kan uteslutas. Det sa Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson vid myndighetens veckovisa pressträff.

Försvaret upprepar den bedömning som tidigare gjorts om att ett att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas i nuläget. Hotnivån mot Sverige har dock inte ökat sedan förra veckans pressträff, säger Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson.

– Det säkerhetsläge vi nu befinner oss i innebär att ett väpnat angrepp mot Sverige inte kan uteslutas, men jag vill vara tydlig: Försvarsmakten präglas alltjämt av ett operativt lugn, vi upprätthåller beredskap och förmåga att möta alla typer av händelser.

Försvaret – Val 2022

Ryska intentioner

Försvaret ser inte heller någon förändring i Rysslands intentioner i Ukraina under senaste veckan. Enligt Michael Claesson kommer kriget påverka den svenska säkerheten under lång tid.

– Det är oklart om och när kriget kommer avslutas men en sak är säker. Vi behöver ställa in oss på att det här är en säkerhetspolitisk situation som kommer att bli långvarig.

Försvarsberedningen skjuter till nära tre miljarder

Under onsdagen meddelade alla riksdagspartier att de, inom ramen för försvarsberedningen, kommit överens om att öka anslaget till försvaret med nästan tre miljarder kronor. Michael Claesson uppgav vid pressträffen att de nya resurserna främst ska gå till att stärka försvarets uthållighet.

– Det handlar om inköp av drivmedel, förnödenheter, livsmedel och läkemedel, säger Michael Claesson.

Överstelöjtnant Michael Malm från Totalförsvarsavdelningen, som även han deltog på pressträffen, bedömer att Sverige har en bra utgångspunkt för att försvara landet vid en invasion.

– Vi har en ganska bra förutsättning att utgå ifrån. Vi ser idag att vi har ett stort engagemang för totalförsvaret, säger han.

Försvarsmakten har börjat hålla pressträffar varje torsdag för att informera om sin bedömning av utvecklingen i Ukraina och i Sveriges närområde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvaret – Val 2022

Mer i ämnet