Försvarsadvokat Robin Grönvall. Foto: TT

Försvarsadvokat: Min klient sålde narkotika för sex

Uppdaterad
Publicerad

Fem män som stått inför rätta för en uppmärksammad gruppvåldtäkt i Fittja frias av Södertörns tingsrätt.
– Vi tycker att tingsrättens dom är korrekt, säger försvarsadvokaten Robin Grönvall till SVT Nyheter.

Domen innebär att tre män som åtalats för grov våldtäkt och två män som åtalats för medhjälp till grov våldtäkt går fria.

Många är kritiska till polisens utredning, som bland andra chefrådman Erica Hemtke menar har allvarliga brister.

”Ett korrekt slut”

De friade männens försvarsadvokat, däremot, menar att domen är korrekt.

– Man har kommit till ett korrekt beslut och det är den enda rimliga bedömningen utifrån den bevisningen som presenterats, säger Robin Grönvall, och tillägger att han förstod redan för en vecka sedan hur domen skulle falla.

– Min klient blev försatt på fri fot här för någon vecka sedan och då förstod vi att det skulle bli en ogillande dom mot honom. Han är så klart väldigt lättad över detta. Samtidigt så har han suttit häktad i sex månader isolerad. Han har kunnat följa nyhetsmedia till viss del där han har blivit uthängd som våldtäktsman och det är han ju naturligtvis inte nöjd med.

Sålde narkotika för sex

Robin Grönvall menar att hans klient redan från början varit öppen med vad för ”kontakter” han har haft med målsäganden, och att det handlar om att han sålt narkotika för sex.

Kvinnan, som levt med missbruksproblematik, har sagt att hon följde med männen till trapphuset i Fittja för att köpa droger. Männens version är att hon där erbjudit sex som betalning. Där går parternas berättelser isär.

– Min klient har ju redan när han anhölls första gången under det första förhöret som hölls med honom i juni berättat om vad han haft för kontakter med målsäganden och då har han berättat att hon varit där för att han har narkotika och inte haft några pengar utan erbjudit sig att betala med sex vilket han har godtagit som betalningsmedel.

Så han har sålt narkotika?

– Det är riktigt.

Efter händelsen fördes kvinnan till sjukhus där rättsläkare kunde konstatera att kvinnan hade skador i form av blåmärken och hudavskrapningar. Men enligt tingsrätten går det inte att slå fast hur och när skadorna uppkom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruppvåldtäkt i Fittja

Mer i ämnet