Live

Försvarsutfrågningen

Forskare och företrädare för samtliga riksdagspartier möts i en två timmar lång utfrågning om svensk försvarspolitik i SVT:s Agenda.

Forskare och företrädare för samtliga riksdagspartier möts i en två timmar lång utfrågning om svensk försvarspolitik i SVT:s Agenda.

Försvarsutfrågningen i SVT:s Agenda

EU:s säkerhetspolitik rundar av kvällens program

Till sist diskuteras försvarssamarbeten inom exempelvis EU.

- Om någonting händer inom ramen för den europeiska unionen så får man ta ställning till vad det är man ska hjälpa till med, säger försvarsminister Peter Hultqvist.
Men hur mycket ska Europa räkna med stöd från USA.

- I Europa utvecklas en säkerhetsstrategi, det görs inom ramen för de länder som är med i Nato. Frågan är om de länder som är Natomedlemmar och EU-medlemmar kommer att hjälpa länder i EU som inte är medlemmar i Nato, säger Sabuni och framhåller att det inte finns några sådana garantier.

- Det är en dubbelmoral för Eu har ingen armé och de kommer inte ha det heller, säger KD:s Mikael Oscarsson.

Centerpartiet lyfter vikten av ett ökat EU-samarbete för en ökad säkerhetspolitik.

Dadgostar: Oseriöst att gå med i Nato med en rösts majoritet

Flera partier öppnar för att Sverige "ytterst" kan gå med i Nato även om Finland inte gör det.

- Ytterst kan vi göra det men vad Finland gör har stor betydelse för Sverige, säger Kristersson.

- De kommande veckorna kommer ha stor betydelse både för Sverige och Finland, säger Annie Lööf.

Men om situationen var det motsatta då? MP:s Per Bolund kan inte ge ett tydligt svar på om hans parti kan tänka sig att gå med i Nato om Finland gör det.

- Det är naturligtvis viktigt om Finland går med i Nato, men det påverkar inte vårt sätt att fatta beslut, i Sverige är det vi som fattar beslut, säger V-ledaren Nooshi Dadgostar.

Hon fortsätter:

- Jag tycker att det är oseriöst att säga att vi ska gå med i Nato med en rösts majoritet riksdagen, det håller inte.

Sabuni: S kommer ändra sig i Natofrågan

Liberalerna delar Moderaternas inställning och vill med detta sätta press på Socialdemokraterna.

- De kommer att ändra uppfattning den dagen det blir skarpt. Finns det majoritet i riksdagen, skicka det till Nato så får de avgöra, säger Sabuni.

Centerledaren Annie Lööf kallar diskussionen för "ovärdig"

- Socialdemokraterna har inte ett veto, men nu pågår det ju förflyttningar, låt oss bejaka detta och inte göra det till valfrågor, säger hon.

M och S har olika syn på ett Natomedlemskap

Moderaternas Ulf Kristersson har öppnat för ett Natomedlemskap efter nästa val om det finns en majoritet i riksdagen och om Finland vill gå med i Nato.

Det skulle betyda att Moderaterna öppnar för att gå vidare med en ansökan även om Socialdemokraterna skulle vara fortsatt emot.

- Vi kan inte låtsas som att detta är ett beslut som en minoritet i all evighet ska kunna styra, säger Kristersson som framhåller att han vill ha en så stor enighet som möjligt.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill tona ner konfliktnivån och kritiserar Kristerssons agerande.

- Jag vet inte ens en gång om Kristerssons sätt att agera, om han nu någon gång skulle bli statsminister, är konstitutionellt, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Han menar att det kan vara så att ett beslut om ett Natomedlemskap kan behöva fattas med tre fjärdedelars majoritet.

- Jag hoppas att ni skulle kunna tona ner den här polariseringsivern, avslutar han.

Sabuni (L): När Putin berömmer vår strategi måste vi förstå att något är fel

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bolund: Bättre att verka för avspänning och medling

Miljöpartiet däremot är skeptiska och vill inte gå med i Nato.

- Vi har ett nära samarbete med Nato och andra aktörer för att öka vår trygghet, säger språkröret Per Bolund.

Som argument till varför Sverige inte ska gå med i Nato lyfter han dels behovet av vikten av att agera för avspänning och medling i en värld där många rustar upp.

- Nu har Vladimir Putin hotat med kärnvapen och vår inställning är att vi inte kan vara trygga innan kärnvapnen är borta, säger Bolund och lyfter fram att det är fel väg att gå att gå med i en kärnvapenallians.

Kristdemokraterna menar att ett svenskt Natomedlemskap skulle verka stabiliserande.

- Vi klarar oss inte på egen hand. Vi behöver försvarsgarantier, säger den försvarspolitiska talespersonen Mikael Oscarsson.

Nyamko Sabuni vill se Natoansökan i juni

Sverigedemokraterna har tidigare varit motståndare till Natomedlemskap men har nu sagt ja till en natooption som innebär att Sverige ska kunna ha möjlighet att ansöka om ett Natomedlemskap.

Per Söderlund framhåller att partiets inställning till Nato inte har förändrats i grunden.

- Vi vill se en expertutredning om vad ett Natomedlemskap skulle kunna innebära för Sverige, säger han.

Liberalerna har länge argumenterat för ett Natomedlemskap.

- Hultqvist kan vara hur nöjd han vill om de bilaterala överenskommelserna men det finns inga säkerheter. Ukraina har också fått löften om att de ska få hjälp, men nu får de inte det, säger L-ledaren Nyamko Sabuni.

-Jag skulle önska att vi skickade in en ansökan redan till Natotoppötet i juni, säger hon.

Vänsterpartiet skeptiska till Nato - men vill samtidigt ha samsyn

Centerledaren Annie Lööf menar att Sverige står så nära ett Natomedlemskap som det går utan att faktiskt vara medlem. Hon framhåller även det finns en majoritet i riksdagen för en natooption.

- Centerpartiet är en aktiv förespråkare för nedrustning, och det yttersta hotet i vårt närområde är att Ryssland hotar att använda kärnvapen, säger hon och lyfter att ett svenskt och norskt medlemskap i Nato skulle gagna Sverige och säkerheten i Östersjöområdet.

Nooshi Dadgostar lyfter att Vänsterpartiet i grunden är skeptiska till Nato - men betonar samtidigt vikten av politisk samsyn i försvarspolitiken.

- Vi är tryggare om vi är militärt alliansfria men däremot är jag angelägen om att vi har en bred samsyn. Att vi gör detta tillsammans som ett folk och en nation, säger V-ledaren.

Ulf Kristersson (M): Det är riskfyllt att vara alliansfri

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hultqvist: Sveriges alliansfrihet ligger fast

Moderaterna vill gå med i Nato - men Socialdemokraterna framhåller att Sveriges alliansfrihet ligger fast.

- Vi är fyra partier i riksdagen som vill gå med i Nato och ett femte parti som vill hålla dörren öppen. jag tror att ett Natomedlemskap skulle vara väldigt bra, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

För att förhindra att Sverige utsätts för en ökad risk under ansökningsprocessen vill Kristersson se utökade försvarssamarbeten med USA och Finland.

Försvarsminister Peter Hultqvist framhåller att han varit med och skrivit cirka 20 bilaterala avtal som han menar är ett säkerhetsnätverk.

- Om vi söker om Natomedlemskap måste vi ta in, kommer detta att eskalera den konflikten som vi lever med i hela Europa? säger Hultqvist.

Han lyfter bland annat risken för cyberhot och militär attack i någon form.

- Orkar man inte ta med det i analysen när man diskuterar ett Natomedlemskap tycker jag inte att man gör sitt jobb ordentligt, säger Hultqvist.

Han upprepar flera gånger att regeringens uppfattning är att
Sveriges alliansfrihet ligger fast. Samtidigt ska säkerhetspolitiken analyseras av alla riksdagens partier och här menar Hultqvist att även natofrågan ska diskuteras.

Senaste om: Försvaret – Val 2022