SVT:s politikreporter Love Benigh i Morgonstudion. Foto: SVT

SVT:s politikreporter: Här är alternativen för att bryta politiska dödläget

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna och Alliansen är jämnstora i nuläget. Hur ska detta dödläge lösas? Kommer Stefan Löfven sitta kvar som statsminister? Love Benigh, politikreporter, svarade på frågorna i SVT:s Morgonstudion.

Valresultatet är inte helt klart, de sista förtidsrösterna och utlandsrösterna räknas fortfarande. De rödgröna och Alliansen är jämna i nuläget och ingen sida kan regera utan att ta hjälp av partier från den andra sidan. Alternativet är att ta stöd från Sverigedemokraterna, något som båda blocken hittills sagt nej till. 

Beskedet när Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman och justitieminister Morgan Johansson höll en presskonferens på måndagen var att Socialdemokraterna vill bilda regering över blockgränserna men att statsministerposten ska tillfalla det största partiet. Detta trots att Alliansen anser att Stefan Löfven bör avgå.  

– Det ger Stefan Löfven en maktposition och han känner väl att det är hans rätt. Då har han också maktpositionen att bjuda in de andra utifrån den positionen istället för att avgå, säger Love Benigh. 

Vem ska stödja vem?

Alliansen söker stöd för att bilda regering. Var ska stödet komma ifrån om inte från Sverigedemokraterna? 

– Det logiska vore Socialdemokraterna men det skulle strida mot Socialdemokraternas själ. Då skulle inte Stefan Löfven vara statsminister trots att de är största partiet. Miljöpartiet är för små och Vänsterpartiet är för långt ifrån rent politiskt, säger Love Benigh.

Hur stor är sannolikheten att något av partierna bryter ett löfte som har handlat om att inte ta stöd av Sverigedemokraterna för att lösa regeringsbilden? 

– För Centerpartiet och Liberalerna är det ett oerhört stort steg och att ta. Moderaterna öppnade för det under mandatperioden, men det gjorde att deras stöd dök och Centerpartiet fick väljarna. Det skulle få konsekvenser och det strider emot vad de tycker, säger Love Benigh.

Vad är viktigt för partierna nu, hur ska de agera?

– Det gäller nu för partierna att skapa legitimitet, att få väljarna med sig för att anses som vinnare. Då blir det också lättare i de förhandlingar som blir av, för då kan man säga att vi har folket med oss och det är vi som ska regera. Detta kan dra ut på tiden och då blir det ännu viktigare att skapa den folkliga legitimiteten, säger Love Benigh.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet