FP vill göra a-kassan obligatorisk

Uppdaterad
Publicerad

Jan Björklund tycker nu att dagens a-kassa med olika avgifter för olika yrkesgrupper är orättvis och behöver göras om, och öppnar samtidigt för enhetliga avgifter.

Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna vill backa från stora förändringar som gjordes i a-kassan 2007. En halv miljon lämnade a-kassan när avgifterna kraftigt höjdes.

På en presskonferens i dag presenterade Folkpartiet ett förslag för hur hela systemet med a-kassan bör förändras. Folkpartiet vill att a-kassan ska bli obligatorisk för alla på arbetsmarknaden och att avgiften ska vara ungefär densamma för alla.

Almedalen 2012

– Vi får erkänna att systemet vi införde 2007 inte har haft den effekt vi avsåg. De med lägst inkomst har ofta varit de med högst avgift och de med högst inkomst de med lägst avgift, sade Folkpartiledaren Jan Björklund inför sitt tal på partiets dag vid Almedalsveckan i Visby.

Folkpartiet får stöd för sina idéer av både C, som drivit liknande förslag sedan 2009, och KD. Men inte av Moderaterna.

Liknar S-förslag

Förutom att avgiften till a-kassan bör göras om vill partiet även göra försäkringen mer generös. I dag är taket 18.700 kr per månad och det vill Folkpartiet höja till 27.500 kr. Liknande förslag finns från Socialdemokraterna, men de vill Folkpartiet inte gå med på.

– Nej, det är en helhet, säger Jan Björklund.

Tanken med förslaget är att de mer generösa reglerna i a-kassan ska kompenseras med att arbetsrätten förändras så att det blir lättare att säga upp anställda. Vid uppsägningar ska kompetensen hos den anställde vara viktigast och istället för anställningstiden.

M säger nej

Elisabeth Svantesson (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, tycker att det är för tidigt att utvärdera vilken effekt de differentierade avgifterna har haft eftersom finanskrisen och ovanligt hög arbetslöshet givit ett extremt läge de senaste åren.

TT: Men stödjer Moderaterna FP:s förslag i dag?

-Nej, i dag är det så att regeringens politik ligger fast.

Dagens system, med högre avgifter för a-kassor med hög arbetslöshet, skulle få fackförbunden att avhålla sig från lönekrav som gör att arbetslösheten ökar, i och med att medlemmarna får betala ökad arbetslöshet med stigande avgifter.

Före förändringen skiljde det 36 kronor per månad i avgift mellan kassan med lägst avgift och den med högst, 84 jämfört med 120 kronor. Nu skiljer det 359 kronor per månad. Hotell- och restaurangfackets kassa, med många lågavlönade, ligger på över 400 kronor per månad.

LO säger nej

LO välkomnar att differentierade avgifter tas bort, men det är också allt. Ändrade turordningsregler och obligatorisk a-kassa är inget för LO.

-Det här är inte de samtal vi för med regeringen när det gäller jobbpakten, utan det här är tvärtom. Det här är nog mer ett utslag av att den borgerliga alliansen är väldigt, väldigt splittrad. Jag trodde att det var regeringen vi talade med men det kanske var Moderaterna, säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

I tisdags var statsminister Fredrik Reinfeldt giftig mot FP-förslaget om språktester för invandrare. På torsdagskvällen sade Björklund att näringslivet inte är något särintresse. Efteråt hävdade Björklund att det inte var en spark tillbaka mot Reinfeldt.

TT: Inte ens en skämtsam sådan?

-Ja, du får tolka det som du vill.

Fakta

Fakta: A-kassornas avgifter

Före regeringens förändring av den enskilde medlemmens avgift till a-kassan 2007 var den lägsta avgiften per månad 84 kronor och den högsta 120 kronor.

Nu skiljer det 359 kronor mellan lägsta och högsta avgift.

Lägst avgift betalar medlemmarna i Finans & Försäkrings kassa, 85 kronor. Mest betalar de i Musikernas kassa, 444 kronor.

En av de största kassorna, Akademikernas, tar 90 kronor per månad. LO-förbundet Hotell & Restaurangs kassa 410 kronor.

Källa: Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2012

Mer i ämnet