Fridolin: Vi är beredda att samtala om allt

Publicerad

Tidigt i morse gästade Gustav Fridolin SVT och berättade om gårdagens sena möte med allianspartierna, enligt Miljöpartiledaren öppnade regeringen upp för ett samarbete:
– Vi sa att vi är beredda att samtala om allt i den här budgeten.

Fridolin berättade att Alliansen tydligt sa att det inte fanns någonting som kunde tas upp till diskussion som kunde få Alliansen att inte rösta på sin budgetmotion.

– Man har heller ingen idé om hur man ska kunna få igenom en statsministerkandidat i riksdagen eller få igenom en egen budget.

Enligt Fridolin gjorde regeringspartierna klart för Alliansen att de öppnade för ett blocköverskridande samarbete efter att Sverigedemokraterna i går meddelade att de tänker rösta på allianspartiernas budgetförslag och därmed fälla regeringens budget.

– Vi gjorde klart att vi är öppna för blocköverskridande samarbete efter det dramatiska besked som Sverigedemokraterna lämnade i går. Att man i varje läge kommer att fälla inte bara vår budget och vår regering utan också varje annan regering som inte dansar efter deras pipa.

Var det ett helt oväntat besked?

– Ja, det var ett helt oväntat besked. Det här är ju en praxis.. Det har vi haft i Sverige under hela efterkrigstiden. Det är ju av en anledning, att vi inte ska ha den här typen av osäkerhet som också gör att Sverige internationellt sett tappar i anseende, att svensk ekonomi kan drabbas.

De har ju ändå hotat med det här under en längre tid?

– De har hotat med att gå emot vår budget, det de nu också gör är att de säger att de kommer göra samma sak varje gång riksdagen röstar om en budget. Det innebär att om vi inte får till blocköverskridande samarbete så ska Sverigedemokraterna fälla en budget i halvåret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet