Fyra matcher utreds för misstänkt matchfixning. Foto: TT

LISTA: Fyra matcher utreds av polis

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fått ett trettiotal tips bara i år om misstänkt matchfixning – fyra matcher utreds. Matchfixningsförsöket mellan storlagen IFK Göteborg och AIK är det mest uppmärksammade. AIK:s målvakt Kyriakos Stamatopoulos larmade då att han erbjudits en större summa pengar för att lägga sig i matchen.

Följande fyra matcher är i nuläget föremål för polisutredning efter misstänkt matchfixning:

1 oktober: Malmö FF – Halmstad BK

Allsvenskan. Två personer anhölls misstänkta för inblandning i matchfixningsförsöket inför matchen Malmö FF – Halmstad. Polisen gjorde husrannsakningar. Personerna är satta på fri fot men misstankarna kvarstår.

En spelare i Halmstad ska ha erbjudits en stor summa pengar inför matchen för att påverka matchen, men tackat nej, enligt Kvällsposten. MFF vann sedan med 2- 0.

– Fotbollförbundet sa från sin sida att det förekom både hot och mutor. Det är det vi utreder, säger Fredrik Gårdare som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

20 augusti: Norrby IF – Dalkurd FF

Superettan. I augusti vann Borlängelaget Dalkurd mot Boråslaget Norrby med 3 – 0. Matchen stoppades från spel av Svenska spel efter uppgift om matchfixning. Svenska spel tillät sedan inget spel på Norrbys matcher under resten av säsongen.

– Vi har inga misstänkta i nuläget, säger kommissarie Fredrik Gårdare.

28 juni: Värmdö IF – Södertälje FK

Division 2 i södra Svealand. En ledare i Södertälje FK utsattes för ett allvarligt hot och fick sin bil vandaliserad i samband med en träning. Händelsen ledde till att Svenska fotbollförbundet sköt upp hemmamatchen mot Värmdö till 28 juni. Södertälje förlorade med 1-4.

18 maj: IFK Göteborg-AIK

Allsvenskan. I maj blev matchen mellan storlagen inställd efter att AIK:s målvakt larmat om att han erbjudits en stor summa pengar, två miljoner enligt Expressen, för att underprestera i matchen. Två personer är delgivna misstankar om mutförsök. Den ene misstänkte är en tidigare AIK-spelare. Den andre mannen har spelat elitfotboll i en annan klubb. Båda förnekar brott, enligt polisen. Utredningen väntas bli klar innan jul.

Fakta: Fler intressanta matcher för polisen

4 november. Assyriska BK – Utsiktens BK, division 1 Södra. Inför Göteborgsderbyt fick Svenska fotbollförbundet uppgift om att Utsikten skulle lägga sig mot Assyriska, inför risk att åka ur division ett. En observatör skickades till mötet.

Assyriskas ordförande Engin Aslan har samtidigt i ett pressmeddelande sagt att det fanns krafter som ville påverka matchen till Assyriskas nackdel. Flera av lagets nyckelspelare ska ha kontaktats för att inte medverka i matchen, uppgav han.

Polisen har inte fått någon anmälan än.

– Det är intressanta uppgifter, men vi har ingen förundersökning, säger Fredrik Gårdare som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.