Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jordbruket: Bra skörd väntar Foto: David Winnerstam/SVT

Positiv skördeprognos – väntas täcka hela Sveriges behov

Uppdaterad
Publicerad

Årets spannmålsskörd ser ut att blir god, vilket kan bli räddningen för många lantbrukare eftersom driftkostnaderna ser ut att öka kraftigt.

Den förväntade skörden täcker hela Sveriges behov, säger Lantmännens spannmålschef Mikael Jeppsson.

– Men den skörden i ryggen har vi en god marginal för att försörja oss själva.

På ägorna utanför Västerås skördar Mats Eriksson höstvete – och gläds åt årets utdelning.

– En så här bra start har jag aldrig haft, säger han.

Den goda skörden är välkommen. Inköpspriserna på konstgödsel och drivmedel har, bland annat kopplat till kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland, ökat kraftigt.

Nästan dubbelt så dyrt

Så är också fallet med spannmålspriserna. Mats Eriksson kommer i år kunna sälja spannmål för cirka 3 kronor kilot, att jämföra med förra året då priset låg på cirka 1,70 kronor kilot.

– Det är jätteviktigt att få klirr i kassan till nästa år, konstaterar Mats Eriksson.

Täcker Sveriges behov

Han är inte ensam om att ha en gynnsam skörd. Enligt Jordbruksverkets prognos kommer 5,5 miljoner ton spannmål att produceras i Sverige. Det är 11 procent mer än förra året, men på det stora hela klassas det som en normalstor skörd.

Lantmännen hanterar en stor del av det spannmål som produceras i Sverige vid kooperativets ett mottagningsanläggningar. Det finns ett 50-tal spridda över hela landet.

Mikael Jeppsson, spannmålschef vid Lantmännen, framhåller att årets goda skörd inte bara har betydelse för lantbrukarnas plånböcker.

– Men den skörden i ryggen har vi en god marginal för att försörja oss själva. Konsumtionen i Sverige ligger på 4,3 miljoner ton, så det är bra med stora skördar av flera skäl, säger han.

Enligt Jordbruksverkets prognos, som bygger på att vädret under återstoden av sommaren bli normalt, kommer skörden av oljeväxter bli den bästa under hela 2000-talet. Totalt väntas den uppgå till 0,42 miljoner ton.

Fotnot: Mats Eriksson kandiderar i kommunvalet för Centerpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer