Dejtingappen Grindr riktar sig till hbtq-personer och har enligt egna uppgifter miljontals användare världen över. Foto: SVT

Grindr utreds efter SVT:s avslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Plusredaktionen avslöjat att dejtingappen Grindr delar med sig av användarnas personliga data, inklusive hiv-status, tar nu internationella myndigheter upp frågan.

This news story is also available in English.

SVT:s konsumentredaktion Plus avslöjade nyligen att dejtingappen Grindr, som riktar sig till hbtq-personer, delar sina användares hiv-status till andra företag. Nyheten fick stor internationell spridning, vilket fick appens användare att reagera i sociala medier. Det i sin tur fick Grindr att ändra sitt sätt att hantera användarnas data.

Men trots det är företagets agerande fortfarande ifrågasatt.

Anmäls i Norge

Bland annat har den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet har anmält Grindr till den norska datainspektionen, Datatillsynet.

– Vi menar att Grindr bryter mot lagen på ett flertal områden, bland annat genom att de frånsäger sig ansvar för vad tredje part kan samla in i appen och faktumet att känslig information delas utan kryptering och uttryckt samtycke, säger Finn Myrstad, chef för digitala tjänster vid Forbrukerrådet.

Han menar att det är viktigt att brott mot konsumenters integritet i digitala tjänster synliggörs.

– Det leder till förändring eftersom såna här företag är helt beroende av användarnas tillit. I det här fallet ändrar Grindr sin praxis, men det kan också leda till ändringar i andra tjänster, eftersom avslöjandena synliggör för branschen att oansvarig hantering av personuppgifter kan ge negativ uppmärksamhet.

Grindr granskas i Storbritannien och USA

Även i andra länder har Grindrs delande av persondata lett till att myndigheter tittar närmare på fallet. Brittiska Information Commissioner’s Office (ICO), som arbetar med dataskydd och kan bötfälla företag som delar persondata med tredje part, tittar just nu på ärendet.

– Vi är medvetna om rapporter om en dataläcka kopplad till Grindrs app och vi jobbar med att kartlägga i vilken grad brittiska användare kan ha drabbats, säger en talesperson för ICO i ett mejl till Plusredaktionen.

Även i USA har frågan fått stor uppmärksamhet. Enligt nyhetssajten Buzzfeed ska två senatorer ha skrivit brev till Grindrs VD och till de två företag som tagit del av den känsliga datan. I breven ombeds Grindr bland annat förtydliga sin personuppgiftspolicy, förklara om de har användarnas tillstånd att dela informationen och vilka krav de ställer på tredjepartsföretagen.

Se hela granskningen av Grindr och av hur dejtingapparna hanterar dina personuppgifter i reportageserien ”Plus granskar” i SVT Play.

Tipsa Plus!

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.