Se Anders Tegnell, statsepidemiolog, berätta om Folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande sommarläger för barn. Foto: SVT

Grönt ljus för läger och kollo i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlediga barn och ungdomar kommer att kunna åka iväg på läger och kollo, enligt ett nytt besked från Folkhälsomyndigheten.

– Så länge det ligger lokalt tycker vi att det ska genomföras, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I juni kommer Folkhälsomyndigheten att återkomma med rekommendationer för sommaren som helhet. Men redan i dag valde man att lämna besked om att det kommer att vara okej för barn och ungdomar att resa till läger.

– Vi tycker att barnen ska fortsätta i så stor utsträckning som möjligt med sina normala aktiviteter. Dels behöver de det för sin hälsas skull och dessutom finns det lite som talar för att de är de är viktiga i den här smittspridningen, säger Anders Tegnell på den dagliga presskonferensen.

Avstånd även på lägret

Rekommendationen är fortfarande att undvika onödiga resor och att inte åka längre bort än motsvarande 1-2 timmar i bil.  En förutsättning för lägervistelse är därför att det ligger lokalt, och att åtgärder mot smittspridning tas.

– Man ska tänka på att barnen inte är för nära varandra, att hålla god hygien och barn som är sjuka ska stanna hemma eller kunna ta sig hem om de insjuknar under lägervistelsen. 

Lägerarrangörer uppmanas också att prioritera träning och aktiviteter utomhus samt att öka avståndet för sovplatser och sittplatser i matsal och andra utrymmen om det möjligt.

Försiktig nedgång

Det senaste dygnet har 19 nya dödsfall och 234 nya bekräftade smittfall rapporterats in. Antalet personer som får eller har fått intensivvård är 1 853.  

Då det är första dagen efter helgen finns en eftersläpning och siffran för antalet avlidna väntas stiga de närmaste två dagarna. Snittet per vecka ligger stabilt på 70 dödsfall per dag.

Trenden är generellt positiv när det gäller antalet som blir allvarligt sjuka. Region Stockholm har det fortfarande tufft men antalet nya som skrivs in för intensivvård har minskat kraftigt, från som mest 20 fall per dag till omkring 5-7. Västra Götaland som tidigare visade tecken på stigande siffror går nu i den andra riktningen.  

– Vi har en försiktigt positiv trend som vi måste hålla i, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.