• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här fanns i den bruna påsen – Hör SD:s statbschef Linus Bylund.

Jimmie Åkessons ”superhemliga” påse innehöll en passning till Ebba Busch

Publicerad

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson hade till flera debatter med sig en ”superhemlig” brun påse, som väckte många frågor. Nu avslöjar stabschefen Linus Bylund innehållet – som var en passning till Ebba Busch.

Den mystiska påsen dök upp i såväl SVT:s som TV4:s slutdebatter. Påsen, som var brun, har inte bara väckt nyfikenhet hos många tittare utan också hos TV4:s programledare Jenny Strömstedt, som gästar kvällens avsnitt av Politikbyrån i SVT.

Rekvisita, som exempelvis Gustav Fridolins ökända kolbit, har varit ett återkommande tema inte minst i den här valrörelsen.

Politikbyrån

Nu avslöjar Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund vad den ”superhemliga” (Jimmie Åkessons egna ord, reds anm.) innehöll:Makaroner och en halv tub senap.

En passning till Ebba Busch

Enligt Linus Bylund, som understryker att han först ringde Jimmie Åkesson för att höra om det var okej att avslöja hemligheten, var det hela tänkt som en blinkning till Ebba Busch – som under valrörelsens slutskede gjorde sig känd för att svinga en falukorv i debatterna.

– I påsen var det snabbmakaroner och en halv tub med senap som skulle användas som rekvisita vid ett väl valt tillfälle. Men det tillfället uppstod inte under någon av debatterna vi hade påsen på, säger han i Politikbyrån och fortsätter:

– Om Ebba började vifta med korven så skulle vi säga något om att ”det här blir ju bra men korv är ju lite tråkigt bara som det är, jag tror att vi kan göra något tillsammans här”.

”Skulle kunna rymmas i innerfickan”

Varför ingen ketchup?

– Det tråkiga, och sanningsenliga, svaret är att vi från början utgick från vad som rimligen skulle kunna rymmas i innerfickan på Jimmies kavaj utan att se alltför märkligt ut. Därmed blev fler tillbehör uteslutna.

Kvällens avsnitt av Politikbyrån tar tittarna med bakom kulisserna i valrörelsens slutskede och fokuserar på journalisternas arbete. Programmet gästas av TV4:s Jenny Strömstedt, Titti Schultz från P4 Extra och SVT:s Camilla Kvartoft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet