Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi arbetar på och det är konstruktivt, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till SVT. Foto: SVT

Locket på från M om förhandlingarna: ”Vi arbetar på”

Publicerad

På fredagen möttes Moderaternas partistyrelse för ett möte på partiets högkvarter i Stockholm. Efter mötet var partisekreteraren Gunnar Strömmer fåordig om innehållet, men meddelade att regeringsförhandlingarna med SD, KD och L fortgår.

– Vi arbetar på. Det är konstruktivt och vi tar oss an uppgiften så metodiskt och lugnt som det bara går, säger Strömmer.

Efter att de sista rösterna räknats pågår nu förhandlingarna om regeringsmakten för fullt. Regeringsbildningen var enligt Gunnar Strömmer också något som diskuterades på dagens partistyrelsemöte, men några vidare detaljer vill han inte ge.

– I grund och botten är det två delar som diskuteras nu. Det ena gäller politikens innehåll och det andra innehåller formen för en regeringsbildning, säger han till TT efter mötet.

Val 2022

Strömmer svarar inte heller på frågor om Liberalernas roll i den kommande regeringen, utan nöjer sig istället med att säga att förhandlingar pågår med ”samtliga partier som före valet meddelade att man vill byta ut den sittande regeringen”.

”Viktigt att ge det tid”

Nästa anhalt i processen sker av allt att döma på måndag, när talmannen Andreas Norlén möter riksdagspartierna för enskilda samtal. Efter möteskavalkaden väntas han ge Kristersson i uppdrag att försöka bilda regering, varpå det blir upp till bevis för Moderaternas försök att vinna stöd hos SD, KD och L.

Strömmer vill dock inte spekulera i när en ny regering kan vara på plats.

– Det återstår att se. Det finns väl en legitim förväntan bland medborgarna om att man ska arbeta på lugnt och metodiskt och komma till ett avslut så att vi kan få en regering på plats inom en rimlig tid. Samtidigt är det viktigt att ge det den tid det behöver, säger han till SVT:s reporter utanför M-högkvarteret.

KD vill ha ”hårda ministerposter”

Att relationen mellan SD och L kan sätta käppar i hjulet för Kristerssons regeringsbildning är ingen hemlighet. Samtidigt tycks även den givna regeringspartnern KD ställa krav på Moderaterna. Enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot har partiet uttryckt önskemål om så kallade ”hårda” ministerposter och tagit sikte på justitie- och försvarsdepartementet.

Från KD:s håll är det dock också locket på om förhandlingarna. Partiledaren Ebba Busch lade under fredagen ut en bild från det egna partistyrelsemötet på Instagram tillsammans med en kort kommentar:

”Det är ingen brist på intressanta frågor att diskutera”, skrev Ebba Busch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet