I ”Plus granskar” i SVT Play kan du se mer om vilken persondata som du delar med dig av när du använder dejtingappar. Foto: Andreas Nilsson/SVT

Nu ändrar dejtingappen sina villkor

Uppdaterad
Publicerad

Den franskägda dejtingappen Happn lovar tydligare avtal och mer transparens i användarvillkoren då den nya dataskyddsförordningen träder i kraft i maj.

När SVT:s konsumentredaktion Plus granskar Happn, som enligt egna uppgifter har 300 000 svenska appanvändare, visar det sig att appanvändarnas persondata lämnar appen och skickas vidare till företag utanför Happn. Detta trots att appen i sina villkor skriver att de inte dela uppgifter till tredje part, så tillvida det inte rör säkerhetsärenden.

Happn skriver i ett mejl till Plusredaktionen att de enbart delar uppgifter vidare till företag som hjälper dem att göra tjänsten Happn bättre. Dessa beskrivs av företaget som en ”auktoriserade tredje part” och enligt Happn behandlas bara datan där för att sen gå tillbaka till appen. Inga uppgifter säljs enligt Happn vidare.

Nätdejting

Ny lag – appen ser över sin policy

Happn menar att de redan idag följer de riktlinjer som gäller i sina användarvillkor men arbetar med att uppdatera sina användarvillkor och policy runt persondata. Appen skriver också i en kommentar till Plusredaktionen att de ska bli än mer transparenta gentemot sina kunder och förklara varför och hur de använder användardatan för att göra tjänsten bättre.

Uppdateringen av villkoren ska ske innan man då den nya dataförordningen GDPR börjar gälla i alla EU:s medlemsländer den 25 maj. Lagen kommer att innebära en hel del förändringar för de företag som behandlar persondatauppgifter och en förstärkning av rättigheterna för den enskilde individen.

Bland annat kommer personuppgifter som en persons sexualliv och sexuella läggning att få ett bättre lagskydd.

I SVT Play-serien ”Plus granskar” kan du se mer om hur dejtingapparna hanterar dina personuppgifter.

Det säger nya lagen

Enligt den nya dataförordningen GDPR räknas följande personuppgifter som känsliga.

Nya:

  • en persons sexualliv eller sexuella läggning
  • genetiska uppgifter (personuppgifter som rör en persons nedärvda eller förvärvade genetiska kännetecken, vilka till exempel kan framgå av en dna-analys.)
  • biometriska uppgifter som entydigt identifierar en person (fysiska, fysiologiska eller beteendemässiga kännetecken som erhållits genom en särskild teknisk behandling, till exempel fingeravtrycksuppgifter.)

Kvar från tidigare lagstiftning:

  • ras eller etniskt ursprung
  • politiska åsikter
  • religiös eller filosofisk övertygelse
  • medlemskap i en fackförening
  • hälsa

Källa: Datainspektionen

Tipsa Plus!

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätdejting

Mer i ämnet