Japansk-brittiske författaren Kazuo Ishiguro fick årets litteraturpris, men vet du vilka som tilldelades de andra Nobelprisen och varför? Foto: TT

Här är 2017 års Nobelprisvinnare

Uppdaterad
Publicerad

Nobelpriset delas varje år ut i fem kategorier – fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fredsarbete. Här listar SVT Nyheter årets samtliga pristagare.

Nobelpriset har delats ut årligen (med vissa undantag) sedan 1901. Det instiftades av den svenske uppfinnaren Alfred Nobel, känd för att ha uppfunnit dynamiten, i enlighet med det testamente denne lämnade efter sig efter sin död 1896.

I de respektive fält inom vilka priset delas ut har det blivit den kanske mest prestigefyllda utmärkelse som går att få, och likaså en kraftfull och välkänd symbol för Sverige utomlands.

Utöver de fem huvudkategorierna – fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur och fredsarbete – instiftade Sveriges Riksbank år 1968 det så kallade Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, som brukar förknippas med Nobelpriset. Detta pris har i år ännu inte delats ut. Mottagaren meddelas på måndag den 9 oktober.

Här är årets vinnare:

Fysikpriset 2017

Rainer Weiss, Barry Barish och Kip Thorne (USA)

Motivering: ”För avgörande bidrag till LIGO-detektorn och observationen av gravitationsvågor”

Kemipriset 2017

Jacques Dubochet (Schweiz), Joachim Frank (USA) och Richard Henderson (Storbritannien)

Motivering: ”För utveckling av kryoelektronmikroskopi för högupplösande strukturbestämning av biomolekyler i lösning”

Fysiologi- eller medicinpriset 2017

Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash och Michael W. Young (USA)

Motivering: ”För deras upptäckter av molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm”

Litteraturpriset 2017

Kazuo Ishiguro (Storbritannien)

Motivering: ”Som i romaner med stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen”

Fredspriset 2017

ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons)

Motivering: ”För deras arbete med att uppmärksamma de katastrofala humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för deras banbrytande insatser för att åstadkomma ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nobelpriset 2017

Mer i ämnet